С аванса от "Газпром" "Булгартрансгаз" продължава да свива дълговете си

Предсрочни плащания по заеми и предоговорени лихви са икономисали 121 млн. лв.

С аванса от "Газпром" "Булгартрансгаз" продължава да свива дълговете си

"Булгартрансгаз", чието ръководство енергийното министерство иска да отстрани заради натрупаните по реализацията на "Турски поток" над 2 млрд. лв. дългове, продължава да ги намалява с получените авансово миналата седмица от руската "Газпром" над 683 млн. лв. за ползването на капацитета на газопровода от турската до сръбската граница до края на юни 2023 г..Плащането накуп е заради предложена от "Булгартрансгаз" на всички негови клиенти отстъпка от малко над 2 процента, ака платят предварително за ползвания капацитет на газопроводите.

В петък държавният газов оператор съобщи, че е предоговорил значително лихвените равнища по договори за кредит с редица банки, сключени за плащания по строежа на т.нар. у нас "Балкански поток". От това са спестени над 18 млн. лв.

Миналата седмица "Булгартрансгаз" (БТГ) предсрочно погаси част от задълженията към строителя на "Балкански поток" – саудитския "Консорциум Аркад", както и извърши плащания към банки. На "Аркад" бяха преведени над 461 млн. лв., с което бе намалена главницата по предоставения от саудитците заем за изграждането на газопровода. Така от лихви БГ спести над 80.3 млн. лв. Отделно обаче газовият оператор е успял да договори с консорциума намаление на размера на оскъпяване във връзка с разсроченото плащане за период от 3 години. Така процентът е намален от договорените през 2019 г. 4.1% на 3 на сто на годишна база. От това са икономисани още над 14.641 млн. лв.

Останалите от аванса на "Газпром" свободни пари са накарали "Булгартрансгаз" да започне кореспонденция с банките, предоставили кредити за реализация на инвестиционната програма на дружеството. Те са предоставили оферти за съществено намаляване на лихвените проценти по вече сключените договори, с цел запазване на кредитните експозиции. Така размерът им е паднал от 3.5 на сто до нива от порядъка на 1.35 – 2 процента. Най-голямото намаление е от 3.5% на 1.65%. Това ще спести на газовия оператор 18.252 млн. лв.

Предсрочно са били погасени и 60 млн. евро към търговски банки и от тази транзакция също са спестени над 7.328 млн. лв.

Така обща икономия е близо 121 млн. лв.

Управителният съвет на "Булгаргаз" е под прицела на енергийното министерство заради натрупаните дългове покрай "Турски поток" и заради това, че дружеството не е съгласувало всички договори по реализацията на проекта с Комисията за енергийно и водно регулиране, което е нарушение на нормативната база и дружеството може да бъде глобена с до 20 хил. лв. за всеки от 19-те сключени в нарушение договора по "Балкански поток". Служебният министър Андрей Живков поиска още в началото на юли от собственика на БТГ – "Българския енергиен холдинг" (БЕХ), да уволни директора Владимир Малинов и двамата члена на борда - съпругът на пиарката на бившия премиер Бойко Борисов Севделина Арнаудова – Делян Димитров, и Дарина Колева, която допреди да влезе в управата се занимаваше с обществените поръчки на дружеството. БЕХ обаче прехвърли топката на надзорния съвет на газовия оператор. Той цял месец не успя да намери време да разгледа въпроса, заради което е Живков отстрани ръководството на самия холдинг и назначи нови шефове. Това решение обаче се обжалва пред съда и новата управа не може да влезе във функциите си.

Споделяне

Още от Бизнес