С автоматични експертизи МВР ще доказва престъпления в съда

МВР ще разполага вече с база данни за гилзи и балистични експертизи при работата по разкриване на престъпленията. С отпуснати от финансовото министерство 650 000 лева ще бъде закупена автоматична балистична и идентификационна система за събиране на база данни при разследването на престъпления. Експертизите могат да бъдат ползвани като годно доказателствено средство в съда, съобщи министърът на вътрешните работи Георги Петканов след срещата с министъра на финансите Милен Велчев и главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Съвременната апаратурата установява много ефикасно с какво оръжие е стреляно на местопрестъплението, обясни вътрешният министър пред журналисти.

Системата дава възможност за създаване на база данни за гилзи, намерени на мястото на неразкрити престъпления. Капацитетът ѝ е 40 000 гилзи, които могат да бъдат сканирани като се отделят специфичните следи и детайли по тях. Така сравнителните проверки стават много бързи и надеждни, уточни шефът на Института по криминалистика Костадин Бобев, който също присъства на срещата.

"Това е изключително важно за полицията и аз съм много доволен от този факт, защото въвеждането на тази система ще позволи всички следи по гилзи и куршуми от неразкрити престъпления да бъдат включени в обща база данни, което ще подпомогне работата при разследване на други престъпления", смята и ген. Борисов.

Ресурсното обезпечаване на МВР вече е одобрено от премиера Симеон Сакскобургготски и ще бъде гласувано на заседанието на кабинета в четвъртък.

Споделяне

Още от България