Каскаден граждански протест "Окупирай Варна"

С благословията на Борисов: "Алея първа" остава извън забраната за строежи в Морската градина

Иван Станчов: Докато една шепа хора контролират всичко, едва ли нещо ще се промени

Над 250 граждани се струпаха от ранните часове пред община Варна.Гражданите чакат да влязат на заседанието на Общински съвет - Варна, където днес сесията ще гледа ОУП на града. Пред общината има много полиция, пропускателният режим е много строг. Снимка БГНЕС

С уговорката, че лично премиерът Бойко Борисов е консултирал новия Общ устройствен план (ОУП) на Варна, Общинският съвет забрани строителството в по-голямата част от Морската градина, но отказа да спре проекта "Алея първа", срещу който вече четвърта година вървят граждански протести. В драматична сесия на градския парламент в сряда съветниците се надпреварваха да демонстрират пред варненци своята загриженост за парка, но отказаха да дадат думата на представители на граждански организации. 

В крайна сметка бяха пожертвани интересите на няколко частни инвеститори, които си бяха издействали право да строят в градината. По време на сесията така и не се отвори дума за "Алея първа". Заседанието започна с изказване на председателя на групата на ГЕРБ Иван Портних, който съобщи, че новият ОУП е консултиран лично с премиера Бойко Борисов.

Съветникът посочи, че след консултации с правителството предния ден, планът ще се гласува с ясни гаранции за незастрояването на зелените площи на Варна и най-вече – Морската градина.

Наложена бе забрана за строителство в местностите "Салтанат", "Долна Трака“ и "Горчивата чешма", които заемат около 60% от територията на парка и достигат до двореца "Евксиноград". Съществуващите сгради там ще останат, но зелените площи няма да може да се застрояват.

Новият ОУП на Варна допускаше допълнителното застрояване на тази територията при "специфични условия". Заради това организаторите на протестите заявиха, че се предвижда "да бъде разрешено мащабното строителство по крайбрежната алея и в района на Морската градина от Зоокъта до Пикадили Парк с цел създаването на нов мутро-богаташки жилищен квартал".

Съветниците допуснаха строителство в "Салтанат" единствено за разширяване на детския логопедичен център и преместване на зоологическата градина на нов по-голям терен.

По инициатива на БСП предложението на ГЕРБ бе допълнено и местността "Салтанат" стана част от историческото ядро на Морската градина. Гласуването на съветниците ще предпази територията единствено от издигането на нови сгради. През последните 10 години голяма част от местността бе застроена, въпреки множеството забрани, налагани от общинския съвет.

Протестите ще продължат

"Протестите ще продължат. Никой не засегна въпроса със застрояването на "Алея първа", която е част Морската градина. Сега наложената забрана за строителство ще засегне единствено 6-7 частници, които са си платили, за да им се разреши строителството в Морската градина. Нещо, за което ние говорим от години", коментира пред Mediapool арх. Калина Павлова, която е член на гражданската организация Обществен център за околна среда и устойчиво развитие.

С два гласа "за", 7 "против" и 23 "въздържал се" общинските съветници отказаха да дадат думата на Павлова, която смяташе да постави въпроса за "Алея първа" по време на сесията, а исканията на останалите представителите на гражданските организации изобщо не бяха подложени на гласуване. Предстои приетият от общинския съвет план да бъде внесен за одобрение до регионалния министър Лиляна Павлова. Тя трябва да издаде заповед за влизане в сила на ОУП на Варна, който ще бъде атакуван пред съда от неправителствените организации. Те смятат да подадат сигнал и до Европейската комисия за начина, по който утройствения план е изготвен и приет.

Безобразие

Една част от гражданите напуснаха залата в знак на протест. Сред тях бе бившият посланик и външен министър Иван Станчов, който определи ставащото като безобразие. "Много е жалко това, което се случи, тъй като, ако гражданите нямат думата, защо те са тук? Ако не ги чуем, се връщаме към нацизъм и комунизъм", каза Иван Станчов, който е посветил живота си на грижата за деца с увреждания, като създава и подпомага и до днес КАРИН ДОМ – Център за рехабилитация и социална интеграция.

Десетки варненци въобще не бяха допуснати до сградата на общината. Полицаи ги спираха на входа и по стълбите към залата на общинската сесия.

Портних повтори, че стратегическият документ на Варна е необходимо да бъде приет, за да се създадат нови работни места, да получи морската столица нова инфраструктура и да се даде тласък на развитието на града. В това число влиза застрояването на цели горски масиви в квартал "Галата", което също се допуска от Общия устройствен план на града.

Портних добави, че новият ОУП ще бъде гласуван с корекции, гарантиращи пълната забрана за строителство в Морската и Ботаническата градина. Това било решено по време на консултации с премиера, вицепремиерите и ресорния министър.

По думите му корекциите ще бъдат такива, че по категоричен и императивен начин да забраняват градежите в Приморския парк и Ботаническата градина и по този начин те да бъдат запазени в периода на действие на Общия устройствен план, който е поне 25 години. Забраната ще важи за цялата Морска градина, но без "Алея първа", стана ясно по време на заседанието.

На 3 юли, преди гражданския протест пред сградата на общината във Варна, "Холдинг Варна" обяви на сайта си уточнения "във връзка с появилите се допълнителни въпроси от граждани по проекта Алея Първа".

"Проектът “Алея Първа” не е проект за изграждане на квартал за богатите. Достъпът на гражданите до плажа ще бъде изцяло свободен и безплатен", уверяват инвеститорите. 

Арести

Във вторник вечерта около хиляда варненци протестираха срещу застрояването на Морската градина, а тази вечер е планиран нов протест на същото място - градинката до общината, и по същото време – 18.30 часа. Преди ден недоволните варненци блокираха и ключовото кръстовище пред община Варна като седнаха в центъра на платното за движение по подобие на протестиращите на Орлов мост. Полицията обаче бързо разтика хората и арестува четирима души.

Едно момче е арестувано по обвинение, че е ударило полицай със скрейтборд, друг, защото е блъснал полицай, трети, защото е полял с бира служител на реда, а четвърти, защото е призовал полицай "да си скъса пагоните и да се разберат като мъже". Срещу тях са образувани досъдебни производства за нападение срещу полицаи и съпротива при арест.

Във Фейсбук продължава да върви организация за протеста – флашмоб, по подобие на този на софийския "Орлов мост", под мотото "Окупиране на община Варна срещу новия ОУП на града - ден 2".

Кой кум, кой сват...

Граждански сдружения във Варна разпространиха и информация за предстоящо застрояване на 750 дка горски терени в близост до кв. "Аспарухово" и кв. "Галата". Те са на "Инвестиционна компания Галата", която е свързана с "Химимпорт", а сред акционерите е СИР ЕООД, собственост на Светлана Коева, съпруга на Радослав Коев - кум на варненския кмет Кирил Йорданов.

Документите сочат, че застрояването е залегнало в проекта за нов ОУП, изготвен по поръчка на общината от "ТПО Варна ЦППБО" ЕООД, собственост на "Холдинг Варна", свързана с групата "Химимпорт".

Според Националния имотен регистър друг горски терен от 85 дка в същата част на Варна и определен за застрояване според проекта за нов ОУП е собственост на дружеството "Варна плод". В управата на компанията са Иво Каменов, Росица Кирязова, Тихомир Митев, Андрей Василев и Марин Митев – всички свързани също с дружествата  "Холдинг Варна", "Химимпорт" и "Химимпорт инвест".

Иван Станчов: Докато шепа хора контролират всичко, едва ли нещо ще се промени

Дълги години аз съм бил навън точно заради тази система, която не одобрявам. За мен всичко е наследство от комунизма и нацизма, заяви Иван Станчов в сряда, след като Общинският съвет във Варна отказа да изслуша представители на гражданските организации. Ние българите рядко реагираме, не знам защо сме много пасивни, допълни 83-годишният Станчов, който в тези дни е редом с младите варненци, защитаващи Морската градина. Той даде пример с французите, "които веднага викат и излизат със знамената".

Вчера беше добър митинг, имаше хора, които наистина реагираха добре, но случилото се днес беше позор, допълни Иван Станчов.

Полицаите бяха много нервни, нямаха опит с митинги и не знаеха как да реагират, коментира той. "Бяха доста нервозни и започнаха да блъскат хората. Ако пипнеш хората вече прекаляваш тотално, нямаш право, и те го разбраха. Дори предложих да се опитаме да им помогнем автобусите да минат, защото в автобусите отново са граждани и те имат права. Това вероятно помогна полицията да разбере, че не сме противници и те са граждани и ние сме граждани и работим заедно", каза още Станчов.

Винаги казвам, че съм оптимист, ако съм тук, в тази райска градина, това е защото съм оптимист, каза още бившият външен министър. Докато има една шепа хора, които добре се разбират и контролират всичко, не виждам как може да се промени положението във Варна, заяви Станчов.

Споделяне

Още по темата

Още от България