С близо 260 млн. лв. ще се разшири пътят от ГКПП-Калотина до Сливница

С близо 260 млн. лв. ще се разшири пътят от ГКПП-Калотина до Сливница

Две отделни поръчки за модернизация и разширяване на общо 31.5 км път от граничния пункт "Калотина" до Сливница за общо 258.6 млн. лв. ,обяви пътната агенция.

До 13 ноември ще се приемат оферти от потенциални изпълнители на модернизацията на участъка след ГКПП "Калотина“ до пътния възел при Драгоман, чиято дължина е 14.5 км.

Предвидени са 141 667 715 лв. без ДДС, част от които са от механизма "Свързана Европа“, за разширяване на съществуващия път. Някои участъци ще бъдат с подобрени възможности, за да може да се преминава по тях със 100 км/час. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. Предвижда се да има вход и изход към интермодалния терминал Драгоман. Ще бъдат изградени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли "Калотина“ и "Драгоман“. Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни.

До 16 ноември пък ще се приемат предложенията от кандидатите да проектират и извършат модернизацията на 16.98 км път от Драгоман до Сливница, която също предвижда разширяване на съществуващия път. Прогнозната цена на този ремонт е 117 млн. лв. без ДДС като парите са осигурени от републиканския бюджет.

Планирано е двулентовият път да стане четирилентов, а в отделни участъци да се постига скорост от 110 км/час. Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни.

Модернизацията на пътя ще подобри трансграничната връзка на страната ни със Сърбия, а от там и с Унгария, Австрия и Великобритания. С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение, допълват от пътната агенция.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес