С близо 28 млн. лв. ще се ремонтира пътят Кюстендил-Дупница-Самоков

Локалите и кръговото на магистралата Пловдив-Асеновград струват над 11 млн. лв.

С близо 28 млн. лв. ще се ремонтира пътят Кюстендил-Дупница-Самоков

С близо 28 млн. лв. ще бъдат ремонтирани 32 километра от пътя Кюстендил-Дупница-Клисура-Самоков. Средствата се осигуряват от оперативна програма "Региони в растеж" (ОПРР). Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на петъчния парламентарен контрол.

Второкласното трасе е важно за пътуващите от Македония през Кюстендил към зимния курорт Боровец. Това е най-краткият път до там. Освен това този път е по-пряк за стигане до Пловдив, избягвайки преминаването през София.

Ремонтът на пътя Кюстендил-Дупница-Самоков е разделен на два лота. Единият е Дупница- Клисура с дължина 17 км (лот 27) с индикативна стойност 11.6 млн. лв. за строителство, надзор и авторски контрол.

За изпълнител на обекта е избрано "Обединение Клисура 2017" с участници "Растер-юг" ООД и "Автомагистрали Черно море" АД. Те спечелиха търга с по-високата си техническа оценка, докато ценовото им предложение е едно от на-високите – 8.9 млн. лв. без ДДС. Този търг се обжалва в Комисията за защита на конкуренцията, каза министър Аврамова.

По думите ѝ за ремонта на другия участък Клисура-Самоков с дължина 16 километра (лот 28) предстои подписването на договор с избрания изпълнител. Тази обществена поръчка е спечелена от "Път Дупница-Самоков" ДЗЗД с участници "Галчев инженеринг" ЕООД и "Фармвил" ЕАД. Те също са избрани за победител благодарение на по-добрата си техническа оценка, докато ценовото им предложение е сред най-високите – над 12.8 млн. лв. без ДДС.

Обществената поръчка за двата лота беше обявена през юли 2017 г., а изпълнителите станаха ясни чак през декември 2019 г.

Съгласно тръжните условия срокът за ремонта на пътя е 15 месеца. Това означава, че ако през пролетта на тази година той започне най-късно до есента на 2020 г. би трябвало да приключи.

Локалите оскъпиха магистралата Пловдив-Асеновград с 11.5 млн. лв.

До края на април окончателно ще бъде завършен магистралният участък между Пловдив и Асеновград (лот 6), съобщи регионалният министър от парламентарната трибуна.

Неговото изпълнение се забави заради допълнително възлагане на строителството на локалните платна и изграждане на кръгови кръстовища на мястото на триклонните кръстовища. Така този път с дължина от десетина километра ще заприлича на Южната дъга на Околовръстното шосе на София.

Разширението беше направено по искане на бизнеса и местната власт в двете общини, защото при проектирането на обекта не бе взет предвид достъпът до предприятията, складовете и магазините край пътя.

Допълнителното споразумение за над 11. 5 млн. лв. с ДДС беше подписано с изпълнителя "ИСА 2000" ЕООД. Така общата стойност на разширяването на пътя между Асеновград и Пловдив с дължина 10.3 км ще струва над 34.5 млн. лв. с ДДС. Финансирането е осигурено от оперативна програма "Региони в растеж" 2014-2020.

С изграждането на магистралната отсечка ще се осигури бърз достъп на жителите на общините Куклен и Асеновград с магистрала "Тракия", Пловдив и летището край града. Освен това ще се подобри и бизнес климатът, защото край пътя се намира промишлено-търговската зона "Куклен".

През март отварят ценовите оферти за пътя Рударци - Кладница

Министърът на регионалното развитие обеща в началото на строителния сезон да започне и ремонта на пътя Рударци-Кладница край Перник. Жителите на двете села всеки ден пътуват до София на работа и в началото на годината заплашиха с протести и блокиране на пътищата заради лошия път и недомислено транспортно решение.

В момента тече процедура за избор на изпълнител на строител на пътя Рударци-Кладница, каза Аврамова. Тя уточни, че към момента се разглеждат техническите оферти на участниците.

В началото на март се предвижда да бъдат отворени и ценовите предложения на допуснатите кандидати. В случай че не се налага изискване на обосновки по предложените цени, ще бъде обявено решението за класиране на кандидатите. Ако то не бъде обжалвано, се очаква договорът с избрания изпълнител да бъде подписан в началото на април, каза Аврамова.

За обекта има готов технически проект и е издадено разрешение за строеж, така че строителството може да започне след подписване на договорите с избраните изпълнители, уточни регионалният министър.

По думите ѝ индикативният срок за старта на строителството е средата или края на април.

За изпълнението на обекта е осигурено финансиране от републиканския бюджет. Индикативната стойност на строително-монтажните работи е близо 7 млн. лв с ДДС. Стойността на надзора е 98 760 лв. с ДДС.

Срокът за изпълнение на обекта е 18 месеца от датата на съставяне и подписване на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителна линия и ниво.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?