С черешово топче кюстендилци протестираха пред съда

С черешово топче около 200 кюстендилци излязоха на протест пред съда в града срещу претенциите на Мюсюлманското вероизповедание в България към имот, върху който е поставен паметника на Ильо Войвода, който се е борил срещу турското робство, съобщи Дарик радио.

Черешово топче е било донесено от симпатизанти на ВМРО. Зад него са застанали кметът на града Петър Паунов, председателят на общинския съвет Иван Андонов, голяма част от общинска администрация, над 50 членове на ВМРО, както и привърженици на Национален фронт за спасение на България.

Според Петър Паунов чрез протеста не се оказва натиск върху съда, а се изразява гражданска позиция срещу претенциите на мюфтийството срещу имоти в града. “Решението е въпрос на юридическа аргументация. Тук съм, ,за да подкрепя справедливият гняв на хората, че се целят провокации от страна на мюфтийството. Тук съм, за да заявя, че Кюстендил не е на мюфтийството, по логиката им трябва да им дадем съда,общината, всичко", каза Петър Паунов.

Зам.- председателят на ВМРО Ангел Джамбазки призова съда да мислят преди всичко като българи.

“Това е провокация, наглост, опит да се изместят проблемите на българите, които са социални”, заяви  Ангел Джамбазки. От ВМРО са готови да започнат подписка с искане за референдум, която да стигне до Европейската комисия и съда в Страсбург.

Делото е образувано по искова молба на Мюсюлманското вероизповедание. То претендира за имота в центъра на града, върху който е издигнат паметника на Ильо Войвода и сграда, която беше на “българо-съветската дружба” по социалистическо време. Делото се гледа от районния съд в Кюстендил. Председател на съдебния състав е Чавдар Тодоров.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?