С четвърт по-малко са ранните записвания на руски туристи за почивка у нас

Николина Ангелкова, архивна снимка БГНЕС

Ранните записвания на руски туристи за България са намалели тази година с 25%, и министърът на туризма Николина Ангелкова ще опитва да обръща негативната тенденция по време на свое посещение в Москва, започващо в сряда.

"Една от основните цели на моето посещение е да засилим все повече интереса към България като туристическа дестинация. Да покажем максимално какво правим в сектор туризъм и да засилим интереса към нашата страна. Поставили сме си като цел да задържим нивата на руските туристи, които посещават България и при възможност да ги увеличим в годините напред“, коментира тя пред БНР..

"Ключово за нас е да засилим интереса към детския туризъм и отдих. Бихме искали да ползваме експертизата на Руската федерация в това направление, така че максимално нашите детски лагери да отговарят на условията и качеството, което се търси“, каза Ангелкова. Като друга сериозна възможност тя отбеляза оздравителния, културно-историческия, както и религиозния туризъм.

Според Ангелкова причината за спада на ранните записвания на руски туристи е невъзможността България като член на Европейския съюз пряко да субсидира туризма - нещо, което конкурентните пазари извън съюза правят.

"За миналата година спадът на руски туристи е 8% при подобни очаквания на ранните записвания. Независимо от този спад, за миналата година България е посрещнала над 9,2 млн. чуждестранни туристи и имаме ръст от около 5% на годишна база“, каза министърът на туризма.

По-късно през деня тя се срещна в руската столица с представители на туроператори, работещи за дестинация България.

За нас е изключително важно да гарантираме сигурността и безопасността на руските туристи, уверила Ангелкова присъстващите, цитирана от пресцентъра на Министерството на туризма.

Тя посочила, че Русия е ключов стратегически партньор за българския бизнес. Целта ни е на  конкуренцията за туристи в региона България да отговори с качествен продукт и нови инициативи, фокусирани към конкретните потребности на руския пазар, каза министърът. Страната ни ще продължи да участва на всички водещи международни изложения, които се провеждат на територията на Руската федерация, допълва се във ведомственото съобщение.

Но припомня, че министърът на външните работи Екатерина Захариева е пожела ангажимент  от февруари да има 59 изнесени визови центъра в Русия, където ще могат да се подават документи за пътуване до България.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?