С четвърт са нараснали покупките с карти у нас

Безконтактните трансакции набилат бърза скорост

В периода октомври 2014 г. - септември 2015 г. българите са изхарчили над 1.7 млрд. евро с банкови дебитни и кредитни карти, което е с 18 на сто повече спрямо предходния финансова период, съобщиха от картовия оператор Виза (Visa), който обяви годишните си финансови резултати за отчитания годишен период.

Компанията отчита ръст от 14 на сто и на платените общо с карти средства, които са били 6.5 млрд.е вро.

Отчита се и увеличение с около четвърт на похарчените през ПОС-терминал пари у нас , а средната стойност на трансакция с карта Виза е за 38.2 евро. На практика едно от всеки 16 евро в България е похарчено с Visa карта.
 
Онлайн разплащанията с карти при търговци, обслужвани от български банки,  достигат общ обем от 328 млн. евро, с което се отбелязва почти 17% ръст на е-търговията през 2015 г. 
 
Употребата на безконтактни карти в България набира популярност в сектори като супермаркети, телекомуникации, бензиностанции, вериги за бързо хранене, кино салони и аптеки. Към момента има повече от 30 000 безконтактни терминали в цялата страна, което е 37% от общия брой на терминалите. Оборотът през последните 12 месеца се е увеличил с над 663%, а броят на осъществените безконтактни трансакции е нараснал с 535%, посочва компанията.

В Европа "Виза" обяви рекордни приходи от 2,31 млрд. евро – с 25% повече спрямо същия период на предходната година. Компанията отговаря за 1 от всеки 5,70 евро похарчени в Европа, като броят на картите Visa, издадени в Европа, вече възлиза на 522 милиона – или повече от една такава карта на всеки възрастен европеец на континента.

Общият потребителски разход при търговци се е повишил със 7.7% за последните 12 месеца до 1.58 трилиона евро.

През 2015 г. европейската платежна система стартира услугата токенизация, която защитава потребителските данни, като заменя информацията за разплащателната сметка с поредица от числа – токени, които могат да бъдат използвани за осъществяване на транзакция, без да се разкриват действителните данни за сметката. Важното е, че технологията дава възможност тези трансакции да се осъществяват във вече съществуващата инфраструктура.

Споделяне

Още от Бизнес