С чип-карта ще паркират инвалидите в София от догодина

Пластифицирана безконтактна чип-карта за паркиране в столицата за инвалиди, служебни лица и за МПС със специален режим ще издава от догодина общинската фирма "Паркинги и гаражи". Това съобщи днес новият изпълнителен директор на фирмата Ивайло Николов. Тя ще замени досегашните карти от ламиниран картон, които се издават за ползване на преференции при паркиране на инвалиди и служебни лица.

Новите карти не подлежат на фалшифициране и обезсмислят кражбата им поради индивидуалния характер на информацията в тях, обясни шефът на "Паркинги и гаражи". Официално до момента са издадени 10 700 инвалидни карти, които дават преференции на инвалидите за паркиране, но в обръщение са над 20 000, посочи Ивайло Николов.

Чип-картите ще се издават от фирмата и ще се актуализира всяка година, допълни той. Контролът за тяхната действителност ще се извършва от контрольор в "синята зона" за паркиране, който обслужва фиксиран секторен периметър. Картовият носител при паркиране трябва да се постави на таблото на автомобила, а служител ще установява неговата изправност чрез контролно устройство, обясни Николов.

Да се въведе системата "Pay and display", която е съвременен модел за самотаксуване при паркиране, предвиждат още от "Паркинги и гаражи". Така освен с чип-карти, плащането за съответния паркинг-метър ще става чрез изпращане на SMS от мобилен телефон, обясни Ивайло Николов.

Увеличаване на общия брой на местата за паркиране в София, обещаха още от фирмата. Предвижда се тя да участва в подготвителните и прединвестиционни етапи от дейността по реализирането на проекти за изграждане на съоръжения за извън улично паркиране, каквито са подземните и надземните паркинги.

Цените на таксите за паркиране в синята зона на София не трябва да се увеличават, смята новият шеф на "Паркинги и гаражи". В момента се плаща по 1 лев на час.

Споделяне

Още от България