С дъх на “бели чорапи”

С дъх на “бели чорапи”

Активно мероприятие под формата на превантивна PR-акция предприе вътрешният министър Румен Петков от страниците на близките си вестници. В неделния брой на най-тиражния ежедневник бе анонсирано, че в понедeлник министърът ще отговори на шест скандални въпроса. Питанията са за връзки на силовия министър със сенчести бизнесмени, вземане на подкупи, спиране на разследвания, имотното му състояние и др. Текстът на анонимното писмо бил изпратен до посолствата на западноевропейските държави, САЩ и Русия, както и до парламентарно представените родни политически сили. 

От пресцентъра на МВР заявиха, че няма да има официален отговор, а министърът вече е направил коментара си.

От западните посолства, с които Mediapool се свърза, потвърдиха за получаването на писмото. Оттам отказаха официален коментар, но изразиха надежда, че след като сигналът е адресиран до парламентарни комисии и лидери на партии, Народното събрание ще намери начин да го проучи внимателно каква истина стои зад изнесените твърдения.

Депутати от управляващото мнозинство, членове на вътрешната парламентарна комисия, коментираха пред Mediapool, че не са получавали писмото, а за съдържанието му научили главно от вестниците. Представител на ръководството на червената ПГ обясни, че е разговарял с колеги, но и те не са виждали документа. Той допълни, че ако бъдат сезирани по надлежния ред, вътрешната и комисията по корупция в НС могат да се занимаят със случая, но това ще стане след месец, когато депутатите се върнат от ваканция.   

За широката публика нещата изглеждат доста объркани, тъй като анонимката не е публикувана никъде, а ни в клин, ни в ръкав Румен Петков се обяснява от страниците на “Труд” и “24 часа”, че не е вземал 400 хиляди евро от Красимир Маринов – Големия Маргин. Твърди, че не се е срещал във Виена с друг виден сикаджия - Младен Михалев – Маджо, какъвто сигнал бе изпратен у нас от чужди разузнавания, според медийни публикации отпреди две години. Министърът определя като абсурден въпроса дали е наредил пускането от ареста на близкия по президента Първанов собственик на курорта “Дюни” и “Стомана индъстрис” Людмил Стойков, арестуван по обвинения  за източването на 7.5 мил. евро от програма САПАРД. Освен това Петков не е съдействал на хазартния бос и собственик на “Нове холдинг” Васил Божков да се сдобие с фериботното пристанище в Никопол, както пише в анонимката и няма огромен имот в Бояна.

Справка на Mediapool показва, че  главният изпълнител в строежа на пристанището е “Холндингово дружество пътища” АД, а като подизпълнител работи и плевенското дружество “Пътинженеринг”. Фирмите са собственост на “Нове холдинг”.  

Горните и още редица подобни въпроси като: “Знае ли министърът, че заместникът му Камен Пенков си е купил сграда за седем милиона евро и откъде има тези пари? И какви са връзките му с убития преди време плевенски бизнесмен и съсобственик на хотел “Ростов" Людмил Конов”, Румен Петков определя като “пасквили”.

От обясненията му пред “Труд” става ясно и че алкохол в кабинета на министъра не се употребява, откакто той е влязъл в МВР. И още - читателите (данъкоплатците) научават, че вътрешният им министър не е излизал в отпуск от десет години, а и екипът му е потърпевш от работния му режим. “Не почиваме и през уикендите. Колегите се шегуват, че при нас събота е вторият петък, а неделя – третият”, разяснява министърът как работи ръководството на МВР.          

Според запознати с делата и навиците на Петков е напълно възможно той сам да е хвърлил в публичното пространство въпросното писмо, за да може да си отговори на въпросите, периодично задавани от опозиционни депутати, вътрешнопартийни критици и изговаряни с “половин уста” и неофициално в  журналистическите среди. Целта е евтин PR за излъскване на позацапан политически имидж, но с дъх на “зелени чорапи”(в случая бели, но затова по-надолу) и съшит с бели конци, смятат наблюдатели.

Според тях обаче по-вероятно е писмото да е плъзнало от среди на “Позитано” 20 или съветници на премиера Станишев с цел да дискредитира допълнително Румен Петков и да отслаби съпротивата му срещу създаването на новата агенция по сигурност, която ще му отнеме контрола върху контраразузнаването.

Това става на фона на активизация на среди около Петков, които пък пускат “фитили” за сигнали от чужди служби за съмнителни далавери на премиерски съветници, над които Станишев държи “чадър” и този “чадър” ще се разрасне, след като прибере при себе си службите за вътрешно разузнаване.

Въпреки, че министърът отрича всички твърдения от “компромата”, депутати и политици от БСП коментираха пред Mediapool, че отговорът на въпросите е “положителен”.

“Всичко в анонимния пасквил е лъжа в познат стил”, казва  за понеделнишкия брой на “24 часа” Румен Петков. Той осведомява публиката, че писмото не е достигнало до парламентарните групи, въпреки че било адресирано и до тях. По думите му целта била то да излезе през чуждите медии, но това не е станало.

Румен Петков съжалява, че пропуснал “шанса” да каже какво знае за авторите на “пасквила”, но очаква те да се изявят с коментари по темата.  С което явно се опитва предварително да омаловажи всяка дума срещу себе си като “лъжа” в познат стил.

Не възнамеряваме да си правим труда да влизаме в дирите на цялата руменпетковска “конспирация”, доказала висоти с постигане на утвърждение чрез двойно отрицание като в признанието, че е толкова вярно познанството му с Маджо, колкото и това, че носи бели чорапи. След като Петков каза това през юни т.г., вестници отговориха с красноречиви снимки, показващи го с белите чорапи. Познанството с Маджо остана за подразбиране.

Още по темата
Още от България

Защо премиерът говори за "Костинброд 2" по "учебниците на КГБ"?