С дърва ли ще се топлите? И дърва нямате, трябва да дойдете в Сибир!

С дърва ли ще се топлите? И дърва нямате, трябва да дойдете в Сибир!

Руският премиер Владимир Путин подложи на остра критика европейското законодателство за либерализиране на енергийния пазар, което, по думите му, пречи на инвестициите и се равнява на нецивилизован "грабеж".

В реч пред инвестиционен форум в Берлин преди разговорите му с германския канцлер Ангела Меркел в петък, Путин заяви, че Европейският съюз трябва да се консултира с Русия, преди да изготвя такова важно законодателство, предаде Ройтерс.

Той обяви за "разбойнически" плановете на Литва да раздели газовата компания "Lietuvos Dujos", където акционер е руската "Газпром".

"Нашите компании, заедно с германски партньори, придобиха легално активи за дистрибуция (на газ) в Литва. Сега ги изхвърлят оттам, като се позовават на Третия енергиен пакет (на ЕС). Какво е това? Какъв е тоя грабеж?", възмути се Путин.

Съобразявайки се с Третия енергиен пакет на ЕС, литовското правителство прие закон за разделяне на газовия концерн "Lietuvos dujos" на две предприятия (транспортна и търговска компания) не по-късно от март 2012 г.

"Ние често чуваме от нашите партньори в Европа и Северна Америка: "Ако искате да сте членове на глобалното семейство на цивилизованите народи, трябва да се държите по цивилизован начин." Какво е това, тогава? Нашите колеги забравили ли са тези базови принципи?", запита Путин.

През март 2009 г. ЕС одобри либерализиране на енергийните пазари чрез разделяне на гигантските енергийни компании, за да гарантира, че и малки доставчици на газ могат да имат безпрепятствен достъп до европейската инфраструктура и да се конкурират при равни условия с доминиращите играчи.

Планът включва и т.нар. клауза "Газпром", насочена да възпрепятства компании извън ЕС – такива като държавния гигант "Газпром" – да закупуват стратегически мрежи за дистрибуция, без разрешение на правителствата на страните членки.

С хаплива ирония Путин отбеляза, че ако европейците не искат газ или атомна енергия, те пак ще разчитат на Русия за дърва за огрев, за да отопляват къщите си.

"Не мога да разбера, как ще отоплявате вашите къщи? Вие не искате газ, вие не искате да развивате атомна енергетика. Откъде ще се отоплявате, тогава? С дърва?"

"Но дори и за дървата за огрев, вие ще трябва да отидете в Сибир, вие нямате дори дърва", каза Путин пред инвеститорите.

Нападките срещу европейското законодателство засенчиха визитата му в Германия, където той обсъжда сделка, по силата на която германският концерн E.ON ще продаде дял от 4.5 млрд. долара, който държи в "Газпром", на руската държавна банка VEB, чийто борд се председателства от Путин.

Той съчета нападките към европейското законодателство с предложение за създаване на съюз с ЕС, определяйки това като стъпка, важна за оцеляването както на руската, така и на европейската цивилизация.

Путин заяви, че един ден ЕС и Русия може да имат съвместна валутна зона и че Русия търси идеи за засилване ролята на еврото в енергийната търговия.

"Газпром", най-голямата газова компания в света, осигурява около една четвърт от газовите нужди на Европа. Русия обаче непрестанно се оплаква, че европейските страни блокират инвестиции от страна на руски енергийни компании.

Европейските лидери настойчиво търсят начини за редуциране на зависимостта от руски енергийни източници. "Газпром" обаче прогнозира, че ще има по-голям дял в доставките на европейския газов пазар през следващите десетилетия.

Европейската комисия отказа коментар на речта на руския премиер, но говорителят на еврокомисаря по енергетиката Марлене Холцнер заяви, че Третият енергиен пакет на ЕС ще доведе до по-открити и интегрирани пазари. Това е добре за конкуренцията и добре за сигурността на доставките, допълни тя.

Визитата на Путин в Германия бе предшествана от статия във в. "Зюддойче цайтунг", с която той плаши Европа с дефицит.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?