Новият социален министър:

С действията си няма да застрашим финансовата и фискалната дисциплина

Деяна Костадинова, сн. БГНЕС

Трябва да сме наясно, че по никакъв начин нашите действия няма да застрашат финансовата и фискалната дисциплина на страната, заяви в неделя министърът на труда и социалната политика в служебното правителство Деяна Костадинова.

Пред БНР тя подчерта, че реформа в политиката по доходите за този период и с този мандат не може да се направи.

„В същото време сме наясно, че действително хората са притиснати до стената, затова нашите усилия ще бъдат насочени в една такава кризисна ситуация еднократно да подпомогнем най-уязвимите групи. В момента правим разчети от една в МТСП какви различни групи с какви мерки могат да бъдат подпомогнати и МФ прави разчети какви са възможностите в държавния бюджет, за да бъдат подкрепени тези групи”, каза Костадинова.

Тя обаче обясни, че помощ от 65 лева за енергийни помощи не е обсъждана. „Информацията, която в момента циркулира в публичното пространство не излиза от кабинета. В този смисъл аз с конкретна сума не бих могла да се ангажирам в момента и смятам, че е безотговорно и ще подведем хората, ако го кажем”, каза министърът.

„Нека да мислим трезво. Ако в момента предприемем рискови действия, само след няколко месеца тези рискови действия същите ние, гражданите на страната, ще ги плащаме двойно и тройно, защото ако застрашим финансовата или фискалната стабилност на страната, това ще доведе моментално до падане на рейтинга ни, ще доведе до повишаване на лихвените проценти и оттам отново домакинствата ще страдат. Това служебното правителството няма да го приеме”, декларира служебният социален министър.

Всички предложения подадени към МТСП ще бъдат обсъдени на Тристранния съвет, каза Костадиноваи добави, че до една седмица ще може да отговори какво конкретно и реално ще може да се направи.

Костадинова обясни, че предложението за взимане на дълг, за да се разплатят социалните плащания,е най-рисковото и най-немотивираното. „Фискалният резерв е стабилен... Силните месеци в приходната част тепърва предстоят. Възможностите са различни. Въпросът е бюджетът да се изпълнява така както е приет”,увери тя.

Костадинова обясни, че нови работни места на реалния пазар на труда могат да се появятединствено и само, ако има икономически растежи подчерта, че това е твърде различно отсубсидиранатазаетост.

„Субсидираната заетост е един инструмент, който се използва в период на икономическа криза и висока безработица, в каквато в момента е цяла Европа, това е един безспорен механизъм, но той не води до икономически растеж. Така че ако искаме да има нови работни места, трябва да подкрепим икономиката”, каза Костадинова.

Тя декларира, че никога не е била член на партия ГЕРБ и е била поканена като съветник на бившия министър-председател Бойко Борисов като експерт в социалната политикаи управление на еврофондовете.

Споделяне

Още от България