С декларация НС подкрепи засилването на натиска върху режима в Сирия

Българският парламент подкрепя засилването на натиска върху режима в Сирия и установяване на ефективни санкции, включително прекратяване на всички оръжейни доставки. Това се казва в декларация на Народното събрание, приета единодушно от депутатите в петък.

НС настоява за незабавно прекратяване на насилието и осигуряване на хуманитарни коридори до бедстващото население. Българският парламент подкрепя предложения от Арабската лига план за доброволно оттегляне на Башар ал Асад от управлението на страната и осигуряване на мирен преход към демокрация, основана на многопартийна система, зачитане правата на човека, свобода на медиите.

За една година повече от 200 хиляди сирийци напуснаха домовете си, 30 хиляди - потърсиха убежище в съседни страни, около 500 деца загубиха живота си, подчерта от трибуната външният министър Николай Младенов. Не можем да наречем война агресията на силите на режима на Башар ал Асад срещу собствения му народ - това е клане, заяви той и добави, че България е една от водещите в ЕС по отношение на дебата за Сирия. По думите му, тежката ситуация там добива измерението на хуманитарна катастрофа и е време Ал Асад да се оттегли от власт, тъй като управлението му е загубило своята легитимност.

И отляво, и от дясно изразиха подкрепа и подчертаха, че това е един от малкото случаи, когато политическите сили в НС излизат извън рамките на всекидневното противопоставяне и се фокусират върху важни политически теми.

Според съпредседателя на Синята коалиция Иван Костов парламентът е закъснял с декларацията. В нея не се отчита и споменава СС на ООН като основния фактор за предотвратяване на война, видя като слабост в документа той.

Българският парламент закъсня с призива за прекратяване на гражданската война и в този смисъл декларацията е закъсняла, коментира Юнал Лютфи (ДПС).

Според лидера на "Атака" Волен Сидеров е необходимо някой ден българският парламент да започне да разсъждава самостоятелно. Той не скри, че се съмнява в източниците на външния министър за действителния брой на жертвите - какви и колко. И предложи да бъде добавен текст, в който България ясно заявява, че няма да участва в никакви военни действия спрямо Сирия в случай на военен конфликт, както и да предостави територията си. Мнозинството отхвърли предложението.

Споделяне

Още от България

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?