С днешните медии България нямаше как да влезе в ЕС

Състоянието на свободата на словото в страната е отчайващо, заявиха издатели пред чужди дипломати

Ако България не беше член на Европейския съюз, към днешна дата нямаше как да се присъедини към блока заради отчайващото състояние на демокрацията и свободата на словото.

Това заяви Паулин Адес-Мевел от "Репортери без граници" по време на дебат в София за представянето на т. нар. "Бяла книга за свободата на словото" ден преди посещението на евролидерите в София. Събитието бе организирано от "Съюза на издателите в България", а в него участваха международни неправителствени организации и чужди дипломати.

Поводът бе драматичният спад на позицията на България в ежегодната класация "Индекс на свободата на словото в света" на "Репортери без граници" за последните 10 години. От 36-а позиция в годините около присъединяването, България вече е на 109-о място през 2017 г.

"Това се дължи на среда, доминирана от корупция и съглашателство между медии, политици и олигарси, включително Делян Пеевски – бивш шеф на основната разузнавателна агенция в България и собственик на "Нова българска медийна група". Неговата група има шест вестника и контролира близо 80% от разпространението на печатните медии", сочи анализът на организацията.

От лошо към по-лошо

"България не беше в това състояние преди 10 години, когато се присъединяваше към ЕС. Проблемът е по-голям от концентрацията на медийна собственост – такава има и в други държави. В България журналистите не могат да си вършат работата, медиите имат други функции. Ситуацията става все по-лоша и по-лоша", добави Адес.

Тя припомни доклада на "Репортери без граници" от 2016 г. "Медийните олигарси отиват на пазар", където на случая "Пеевски" е обърнато сериозно внимание, а той е изброен редом с олигарси като Силвио Берлускони в Италия и Константин Малофеев в Русия.

Освен "Репортери без граници" съдействие за разгласяване на проблема обеща и Валдо Лехари, вицепрезидент на Европейската асоциация на издателите на вестници. "Само 17% от населението на света има свобода на медиите. 83% нямат. Имаме нужда от функционираща свобода на словото. Когато има добра журналистика, няма пропаганда", заяви Лехари.

България няма да може да се справи сама

"Като човек, който е участвал в подготовката на присъединяването на България към ЕС, мога да потвърдя, че ако страната не беше член на съюза, днес нямаше да бъде приета", коментира и посланик Стефан Тафров по време на дебата. Пред чуждите дипломати той подчерта, че споделя отчаянието на "Съюза на издателите" от тежката ситуация с привидния плурализъм и смята, че без помощ от евроинституциите и чуждите неправителствени организации България няма да може да се справи сама.

Тафров подчерта, че независимо от проблемите в Унгария и Полша, той се надява и България да стане приоритетна държава във фокуса на "Репортери без граници" и всички останали организации, защото "ситуацията в страната е такава, че не може да се отлага".

Канадският посланик Кевин Хамилтън заяви, че Канада има активен интерес към медийната свобода във всички държави, включително в България, и ще продължи да следи процеса и да подкрепя свободата на словото.

От посолството на Белгия пък се оплакаха, че са направили опит да издирят имената на чуждите журналисти от 27-те държави от ЕС, които от днес са на посещение в София по повод поемането на европредседателството. Дипломатите са искали да сигнализират на чуждите медии за протестите за Пирин и проблемите на страната с корупцията, за да получат те гласност в чуждите медии, но българските власти са отказали достъп до списъка с имената на журналистите "от съображения за сигурност".

Засега плуваме успешно в сярна киселина

Съиздателят на "Икономедия" Иво Прокопиев коментира, че той и колегите му, присъстващи на дебата – издателите на в. "Сега" Сашо Дончев и на онлайн портала "Клуб Z” Огнян Донев, не са дошли да се оплакват. "Ние ще удържим, ние не сме тук да се оплакваме. За момента плуваме успешно в сярна киселина. Ние искаме да издържим, но не знам дали е възможно", заяви Прокопиев. По думите му "свободата на медиите в България съществува само заради персоналните усилия на една шепа хора – 20-30 души, повечето от които са в тази зала". По негово мнение ситуацията към момента е критична.

Издателят на в. "Сега" Сашо Дончев заяви, че това, което обединява него и присъстващите му колеги, е общото им желание да финансират свободни медии, които могат да информират обществото по един честен и справедлив начин.

"Аз страдам от тежко наследствено заболяване – свободолюбие. Но не ми е достатъчно само аз да съм свободен. Не съм съгласен в мое присъствие да бъде неуважена свободата на когото и да било", заяви Дончев. Той подчерта, че съществен проблем е отказът на властите у нас да предоставят достъп до информация на журналистите. "Журналистите са приравнени до обикновените граждани по отношение на достъпа до информация", каза той.

"Човек е длъжен да направи нещо в обществото. Способствал съм в България да се създадат условия за пълна свобода на журналисти, които да упражняват своята професия добре, но това води до някои "ефекти", посочи издателят на "Клуб Z” Огнян Донев.

Води се война между медиите, които произвеждат журналистика, и другите

Адв. Александър Кашъмов от "Програма Достъп до информация" потвърди, че ситуацията в България е много тревожна. "Медийният плурализъм се замества от война на световете между медиите, които произвеждат журналистика, и другите", каза Кашъмов.

По думите му новите форми на държавна цензура се реализират чрез прокуратурата, чрез конфискацията на имущество и т. н. Според Кашъмов, който е и председател на Комисията за журналистическа етика, част от медиите вече са стигнали "невероятно ниско етично равнище" и "висока степен на безскрупулност". "Причината за атаката към истинските медии е, че те са стожери на демокрацията", посочи Кашъмов.

Изказванията на журналистите от "Прас прес" и от "Бивол" се фокусираха върху различните методи, чрез които властите ги притискат, за да заглушат гласа им – от блокиране на разпространението до завеждане на съдебни дела и опити за убийство.

This publication has been produced within the partnership with Osservatorio Balcani e Caucaso for the European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), co-funded by the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of media partner Mediapool.bg and can in no way be taken to reflect the views of the European Union.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?