С две седмици закъснение НЗОК обяви, че е платила на джипитата за пенсионерските прегледи

С две седмици закъснение НЗОК обяви, че е платила на джипитата за пенсионерските прегледи

Две седмици след като беше обвинена от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари, че бави парите на джипитата за разликата в таксата, която пенсионерите плащат при преглед, здравната каса отговори в четвъртък, че е превела дължимото в законовите срокове.

При посещение на личния лекар възрастните хора плащат 1 лев, а разликата до редовната потребителска такса от 2.90 лв. се покрива от държавата. За целта Министерството на здравеопазването превежда пари на здравната каса, която от своя страна компенсира лекарите. Джипитата пък се отчитат като описват касовите бележки след посещението на пациентите.

На 9 март от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари изпратиха отворено писмо до Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването, с което ги призовават да изпълнят законовите си ангажименти и да им преведат парите за декември 2017 и януари 2018 година. Тогава от Министерството на здравеопазването казаха, че са превели парите за потребителската такса за декември, а парите за януари предстои да бъдат преведени следващата седмица.

От касата в четвъртък отговориха, че се разплащат с изпълнителните на медицинска помощ до 10 дни след като получат трансферите от МЗ.

“Трансферните средства от Министерството на здравеопазването за заплащане на дейностите за септември, октомври и ноември 2017 г. са преведени на 25 януари 2018 г., за декември 2017 г. – на 6 март 2018 г., а за януари 2018 г. – на 16 март 2018 г. Всички те са изплатени от НЗОК на изпълнителите на медицинска помощ в сроковете по НРД 2017“, заявиха от НЗОК. 

Споделяне

Още по темата

Още от България