С "екоморфози" и домашно хапване тръгва четвъртото издание на "София диша"

С екологична тема и домашно приготвена храна ще стартира четвъртото издание на фестивала "София диша". Тази година организатор на проявата заедно със Столичната община е и ПроКредит Банк.

Както вече стана традиция, всяка неделя през август ще се прекъсва автомобилният поток на една централна софийска улица, за да могат столичани да се потопят в духа на културата.

Фестивалът тръгва на 4 август със затваряне на ул. "Шишман" от 16 до 22 часа и предизвикателството на "Екоморфози". Идеята е чрез изкуството и забавленията да бъде представен екологичният и био начин на живот в градски условия.

Всеки може да се включи в инициативата, като донесе домашно приготвена храна, която да споделите с приятели и гости на "София Диша".

Инициативата на Европейската комисия "Експушачите са неудържими" ще мотивира млади и стари да откажат цигарите или да продължат да не пушат.

Фондация "Българска хранителна банка" ще проведе кампания за набиране на храни и средства за нуждаещи се.

Доброволческият екип на Slow Food в България ще представи "вкусни" теми, свързани със съхраняване на биоразнообразието и кулинарните традиции и култура на българите.

Екипът на био игри е подготвил редица изненади за най-малките. В тяхната "Транспортна работилница“ децата и родителите ще се запознаят със замърсителите на околната среда, идващи от транспортната система, и заедно ще имат задачата да открият нови начини на транспорт.

Екоморфозите на "София диша" няма да подминат и артистичния дух. БНР се включва с проекта "Европа за мен", като младите хора ще бъдат провокирани да опишат представата си за европейските граждански права чрез похватите на уличното визуално изкуство.

Стремейки се да популяризира активния начин на живот и отговорното отношение към природата, екипът на ПроКредит Банк ще разкаже за екологичните инициативи, които провежда. Служители на банката ще споделят съвети как да намалим потреблението на ресурси и направим дома си ефективен, да намалим месечните си битови сметки и същевременно да спомогнем за опазването на природата.

Фестивалът "София диша" ще продължи и през следващите недели от август със "Словото зове" на ул. "Ангел Кънчев" на 11-ти, "Ветрове от цветове" на ул. "Пиротска" на 18-ти и ще завърши на 25-ти август с "Песента на танца" на пешеходната част на бул."Витоша".

През септември фестивалът "София диша" се пренася в големите столични квартали, разположени в периферията на града, като "Кварт фест".

Споделяне

Още от Общество

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?