С европари са газифицирани над 4600 жилища

С европари са газифицирани над 4600 жилища

Над 4600 домакинства са газифицирани до момента с европейската безвъзмездна помощ от програмата " Дезире" (DESIREE GAS), а още над 2100 заявления чакат разглеждане, стана ясно по време на петъчния парламентарен контрол. 

"Интересът към бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмa е голям, като подадените заявления до момента в цялата страна са общо 6 753. Проектите на 4 637 домакинства са изцяло завършени“, каза енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос за изпълнението на програмата.

Бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo нея миналата година бе увеличена oт 20 нa 30% oт дoпycтимитe paзxoди пo пpoeĸтa бeз ДДC и покрива 100% от цената за присъединяване. По този начин собствениците получават над 30% от всички разходи по газификацията, като повечето бенефициенти към момента стигат до максималния допустим размер на гранта – 1200 евро.

Програма DESIREE GAS бе отворена от юни 2016 г. а допустимите бенефициенти по нея са всички собственици - физически лица, желаещи да преминат от дърва, въглища, ток или нафта на природен газ. Крайният срок за подаване на заявления за газификация е до юни 2020 г.

По думите на Петкова при наличие на интерес и изчерпване на финансовия ресурс съществува възможност да бъдат осигурени допълнителни средства.

Програма "Дезире“ се финансира от Международен фонд „Козлодуй“, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие и се изпълнява от Министерството на енергетиката. Чрез програмата гражданите могат да получат безвъзмездна помощ за газифициране на дома си, като общият размер на средствата е 10 млн. евро, които ще бъдат достатъчни за газифицирането на около 10 000 домакинства.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?