С европари са газифицирани над 4600 жилища

С европари са газифицирани над 4600 жилища

Над 4600 домакинства са газифицирани до момента с европейската безвъзмездна помощ от програмата " Дезире" (DESIREE GAS), а още над 2100 заявления чакат разглеждане, стана ясно по време на петъчния парламентарен контрол. 

"Интересът към бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo пpoгpaмa е голям, като подадените заявления до момента в цялата страна са общо 6 753. Проектите на 4 637 домакинства са изцяло завършени“, каза енергийният министър Теменужка Петкова в отговор на въпрос за изпълнението на програмата.

Бeзвъзмeзднaтa пoмoщ пo нея миналата година бе увеличена oт 20 нa 30% oт дoпycтимитe paзxoди пo пpoeĸтa бeз ДДC и покрива 100% от цената за присъединяване. По този начин собствениците получават над 30% от всички разходи по газификацията, като повечето бенефициенти към момента стигат до максималния допустим размер на гранта – 1200 евро.

Програма DESIREE GAS бе отворена от юни 2016 г. а допустимите бенефициенти по нея са всички собственици - физически лица, желаещи да преминат от дърва, въглища, ток или нафта на природен газ. Крайният срок за подаване на заявления за газификация е до юни 2020 г.

По думите на Петкова при наличие на интерес и изчерпване на финансовия ресурс съществува възможност да бъдат осигурени допълнителни средства.

Програма "Дезире“ се финансира от Международен фонд „Козлодуй“, администриран от Европейската банка за възстановяване и развитие и се изпълнява от Министерството на енергетиката. Чрез програмата гражданите могат да получат безвъзмездна помощ за газифициране на дома си, като общият размер на средствата е 10 млн. евро, които ще бъдат достатъчни за газифицирането на около 10 000 домакинства.

Споделяне

Още от Бизнес