С европари са обновени 156 сгради

С европари са обновени 156 сгради

По европейския проект за "Енергийно обновяване на българските домове" вече са готови 156 сгради. Още 150 са в готовност за саниране и са преминали към Националната програма за енергийна ефективност. Тяхното изпълнение ще започне през пролетта, когато времето позволи. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова пред бТВ във вторник.

Най-много сгради с европари са обновени в София – 46, а най-малко в Северозападния регион – само 5 блока, сочат данните на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. http://www.mrrb.government.bg/?controller=category&catid=5

Два и половина повече сгради са санирани в Южна България спрямо Северна, като съотношението е 79 на 31, показват още данните. 

По региони в Южен централен регион са обновени 42 блока, по-голямата част от които в Пловдив, в Югоизточен - 23, в Северен централен - 15, в Югозападен – 14 и в Североизточен – 11.

Първоначално планираните 55 млн. лв. за санирането на жилища с европари, са били намалени на близо 39 млн. лв., като от тях са усвоени близо 9 млн. лв. към 21 декември, сочат данните в системата за еврофондовете ИСУН.

За обновяване по Националната програма за енергийна ефективност към този момент са одобрени около 1900 сгради, съобщи още Лиляна Павлова.

По информацията на домоуправителите на санираните сгради сметките за отопление през зимата показват намаление с 45 - 50 на сто, каза Павлова.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес