С европари се правят 72% от публичните инвестиции у нас

С европари се правят 72% от публичните инвестиции у нас

С европейско финансиране се правят 72% от публичните инвестиции у нас. Това съобщи вицепремиерът по еврофондовете и икономическата политика Томислав Дончев на среща за обмен на опит с хърватския вицепремиер по европейските въпроси и министър на регионалното развитие Бранко Гърчич в Загреб.

Двамата споделиха добри практики при управлението на средствата от европейските фондове. Те обсъдиха неотложните въпроси, свързани с успешното приключване на проектите от стария програмен период 2007 - 2013 г., както и предизвикателствата пред новия.

"Ние осъзнаваме ролята на европейската солидарност като движеща сила за българската икономика. И все пак, нашата основна цел и амбиция не е да ползваме европейското финансиране като даденост за следващите десетилетия, а да инвестираме ресурса до 2020 г. С него ще изградим модел, чрез който инвестициите, които правим днес, да бъдат двигател за икономиката занапред, да са предпоставка за растеж и заетост", каза Томислав Дончев.

Като част от опита на България в управлението на средствата от ЕС, вицепремиерът Дончев очерта разработването и въвеждането на национален модел и система за управление и контрол на процесите, създаването на независими одитен и сертифициращ орган на държавно ниво, въвеждането на предварителен контрол от управляващите органи на оперативните програми, още на ниво вътрешно управление на процесите, както и сътрудничеството с международните финансови институции.

Като сериозно постижение на страната в първия за нея програмен период, Дончев открои разработването на електронна система за подаване и отчитане на проекти и не на последно място - развиването на административен капацитет със специфична експертиза за гарантиране на последователност и устойчивост на прилаганите на държавно ниво мерки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?