С европари ще се проектира цялото трасе на жп коридора до Македония

С европари ще се проектира цялото трасе на жп коридора до Македония

Не само жп линията Радомир – Гюешево, а цялото трасе от София през Перник, Радомир, Кюстендил, Гюешево до границата с Македония ще бъде проектирано с европейски средства.
Това става възможно след като правителството одобри промени в оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура", съобщи правителствената пресслужба.

Построяването на коридор №8, който трябва да свърже Черно с Адриатическо море беше договаряно по време на преговорите между България и Македония в началото на август в Скопие. Тогава беше подписан и меморандум за изграждането на жп връзката между София и Скопие, която се строи от края на ХІХ век.

Сега с промени в програма "Транспорт" се осигуряват средства само за проектирането на жп линията на българска територия. Засега няма яснота откъде ще се осигурят средства и кога ще започне реконструкцията на жп линията и доизграждането на липсващите около 2.5 км до самата граница.

От обхвата на оперативната програма "Транспорт" 2014-2020 г. отпада финансирането на три проекта. Това са модернизацията на жп отсечките Волуяк - София - Елин Пелин, на Костенец - Септември и на жп възел Пловдив, за които е осигурено финансиране по механизма "Свързана Европа".

От програма "Транспорт" отпада изграждането на интермодален терминал в Русе. Причината е нуждата от допълнително проучване за развитие на товарните превози по направлението Север - Юг, което да определи ефективността на такъв тип съоръжение, разположено в Русе, е посочено в правителственото съобщение.

По програмата ще бъде финансиран проект "Проучване за развитие на жп направление Север-Юг", без да става ясно какво точно ще се проучва.

По времето на правителството на Пламен Орешарски беше заложено по програма "Транспорт" да се реализира жп проектът Карнобат – Синдел, който е по направлението Север – Юг. След идването на власт на второто правителство на Бойко Борисов той изпадна от програмата.

Промените в оперативната програма "Транспорт" включват още изменение в проекта за реконструкция на гарови комплекси по основната европейска мрежа (TEN-T). От програмата изпада реконструкцията на жп гарата в Чирпан за сметка на жп гарата в Карнобат.

Включват се още и модернизацията на жп гарите Стара Загора, Нова Загора, Казичене, Искър и Подуяне, е посочено в правителственото съобщение.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес