С фалстарт тръгна учредяването на инициативен комитет за партия ПОМАК

Преходът ще свърши, когато новата партия дойде на власт, заяви инициаторът й Ефрем Моллов

Сн. БГНЕС

С фалстарт тръгна учредяването на инициативен комитет на новата партия ПОМАК в Пловдив в неделя. След няколкочасово изчакване на инициаторите се събраха трудно 55 души, малко над минимума от 50 души, колкото е необходимо по закон за създаване на учредителен орган.

Пристигнаха хора от Родопите - Рибново, Старцево, Чепинци, Смолян, Мадан и от Северна България- предимно от Тетевен.

Идеята за създаване на партия с името “Патриотично обединение за многообразие, автентичност и култура” предизвика широки обществени дискусии, още повече, че периодично през годините се правят неуспешни опити за създаване на политическа формация около общността на българо-мохамеданите. Опитите добиват публичност, когато има кризи в политическата система в страната.

Въпреки недостига на хора учредителното събрание бе открито от един от инициаторите на новата формация Ефрем Моллов. Той обясни защо са толкова малко учредителите с факта, че те пътували от цялата страна и им било трудно да пристигнат навреме.

Истинското учредяване на ПП ПОМАК ще бъде след три месеца, когато ще бъдат събрани поне 2500 членове, каза той.

Моллов обясни, че не разбира защо партията му се приема като страшилище за етническия мир в страната.

"Възродителите се уплашиха, че може да им се потърси отговорност, а старата ДС видя, че духът се отпуска от бутилката”, каза той. "Съвкупността от всичко това показа, че България има своя изход и това е резултатът от 23-годишния преход на демокрация. Този преход ще приключи, когато ПОМАК вземе властта", заяви Моллов. По думите му, "вече е дошло време за ново Възраждане, тъй като имаме шанса да градим европейско бъдеще без диктатори и полицейщина”.

Новата политическа формация иска нов модел на управление и на човешки взаимоотношения, бъдеще за всички, без значение на религии, единство и обединение.

Повечето от учредителите, които присъстваха в Пловдив, се самоопределиха пред журналистите като помаци. Някои от тях казаха, че имат арабски корени, други били потомци на "древните траки", трети били румънски цигани.

"Досега помаците са давали гласовете си за ДПС в райони като Родопите. На предпоследните парламентарни избори ДПС са имали там 18 хиляди гласа, на последните избори гласовете са били 10 хиляди, а на следващите избори ДПС вече няма да има гласове в района", каза още Моллов.

Това е втори опит за учредяване на партията, казаха пред журналисти хора, участвали в първото учредяване през 2009 година в Триград. Тогава са били викани в прокуратурата. Според учредителите българският съд този път няма да се поддаде на натиска. В противен случай те са готови да сезират и европейските институции.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?