С фанфари за 9 септември БСП открива политическия сезон

Дясната опозиция и управляващата НДСВ осъдиха остро намеренията на БСП да отпразнува с мащабно честване 60-годишнината от 9-ти септември 1944 г. Всички депутати, потърсени от Mediapool.bg за коментар на трескавите тържества, припознаха в "инициативността" на левицата опит за рекомунизация, трупане на политически актив и мобилизиране на твърдия електорат на БСП.

Аргументът на левицата в полза на тържествата е, че 9 септември не трябва да се свързва с масовите репресии и убийства, настъпили веднага след смяната на властта на тази дата. БСП е намерила друг акцент - това е датата, която е позволила на България да влезе в антифашистката коалиция, а на страната ни - да запази границите си. "Затова 9-ти септември не може да бъде подминавана, особено от една партия с такива богати традиции, каквато е БСП", изтъкна зам. шефът на соцпартията Румен Петков в интервю за в. "Сега" в сряда. Все пак, той не смята, че си струва социалистите да искат денят да бъде обявен за официален празник.

ДСБ: Траурни знамена на този ден

Помпозното честване на 9 септември, готвено от левицата, Димитър Абаджиев от "Демократи за силна България" определи като поредното доказателство за истинската комунистическа същност на БСП. "Така левицата всъщност отговаря на желанията на своя твърд електорат, който е чисто комунистически и е наследник на тези, които са извършили масовите убийства на интелектуалци след 9-ти," заключи той.

Този акт на БСП е поредния опит за рекомунизация на България, смята и колежката му Кина Андреева. "БСП само дават заявки за модернизация, но с нито едно свое действие не е доказала, че е модерна лява партия," посочи Андреева и припомни, че БСП все още не се е извинила за политиката на БКП през комунистическия режим и не е поела отговорността за избитата българска интелигенция. Пътят към модернизацията на БСП минава през покаянието, смята депутатката от партията на Иван Костов.

И Абаджиев, и Андреева са категорични, че 9 септември 1944 г. е най-черната дата в българската история, с която се налага един "нечовешки" режим, заличаващ свободата и развитието на българския народ и е унищожена българската интелигенция. Според тъмносиния депутат, този момент от българската история не трябва да се празнува, а да се отбелязва с траурни знамена.

СДС: БСП проявява комунистическия си нрав

Младен Влашки от СДС заяви, че не е изненадан от инициативността на левицата, която не може "явно" да изпусне подобен повод за извличане на дивиденти, но уточни, че е недопустимо за една политическа сила да се води единствено от своята идеология.

"Това не е национално отговорно и в същото време така БСП проявява своя комунистически нрав," каза Влашки, според който 9 септември е по-скоро повод за един тъжен размисъл, за политиците, които да не допускат подобни неща да не се случват отново.

Партията си търси опорни фундаменти, според депутат от НДСВ

Явор Милушев от НДСВ заключи, че "използването на датата 9 септември за мобилизирането на твърдия електорат на БСП всъщност показва, че тази партия има идейни и програмни слабости и търси опорни фундаменти, на които да стъпи, но същевременно така продължава заблудата за това какво се е случило на тази дата". Актьорът също смята, че с популисткото честване на Деветосептемврийското въстание БСП иска да трупа политически актив.

Според цариста, така БСП подменя значението на датата, на която в България стъпват съветските войски и я превръщат в дата, резултат от партизанската антифашистка война. "Недопустимо е така да се заблуждава българския народ," подчерта Милушев.

"Последиците от това събитие, които са продължили близо 50 години, очевидно са тежки и трудно се забравят и това именно позволява спекулации", смята Милушев. Според него, антифашисткото движение в цяла Европа трябва да се чества, но в България все още не сме дали отговор за смисъла на тази дата.

Новото време: Децата на номенклатурата не са забравили нищо старо

Според зам.-шефа на "Новото време" Борислав Цеков, явно в БСП взимат връх личностите, които се опитват да флиртуват с носталгично настроената част от обществото, с крайно леви остатъчни настроения. "Очевидно второто поколение синове и дъщери на бившата номенклатура в БСП нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили", коментира Цеков, намеквайки вероятно за потеклото на младия лидер Сергей Станишев.

Цеков обаче уточни, че в партията на социалистите имало и модерно мислещи хора, но и крещящо старомодни.

И Цеков е категоричен, че целта на БСП е да се мобилизира твърдия електорат. Той припомни, че на събор в Кюстендил, организиран от левицата преди дни, пак е имало лозунги "Долу НАТО и САЩ".

Борислав Цеков посочи още, че за датата 9 септември съществуват различни интерпретации, но нито една не може да е положителна. "Утре някой ще поиска да празнуваме 9 юни или 19 май, защото има различни интерпретации за тези преврати," иронично отбеляза Цеков. Важно било най-вече България да празнува 9 май - Денят на Европа. "България трябва да гледа напред, а не да се бори с призраци от миналото. БСП се опитва да занимава обществото с това, което се е случило. Миналото трябва да се помни, но не да става единствената тема на политически борби," заключи нововремецът.

Още от България