С фойерверки и надежда светът посрещна 2017 г.

В годината на петела трябва да се носи зелено, а учените се надяват да открият извънземен живот

Милиони по света се събраха на открито за да изпратят отиващата си 2016 г. и да посрещнат с фойерверки, светлинни шоута и музика новата година, която ще е на петела, според китайския хороскоп. През 2017 г. трябва да се носи зелено с лек жълт оттенък, а учените се надяват да открият най-сетне извънземни форми на живот.

Изпълнената с терористични атаки 2016 г. бе изпроводена с безпрецедентни мерки за сигурност в целия свят, но в Истанбул стрелба в нощен клуб взе 39 жертви и рани 69 души и помрачи празничното настроение. 

Първи 2016 г. изпратиха жителите на островните държави Тонга, Кирибати и Самоа.  Последваха ги Нова Зеландия, руските полуострови Чукотка и Камчатка, Австралия, Япония и Индонезия.

Впечатляващи шоута с фойерверки имаше в най-големия град в Нова Зеландия Оукланд, в Хонконг и в Австралия.

В най-големия град в Нова Зеландия Оукланд Новата година беше отбелязана със светлинно шоу. Фойерверки бяха изстреляни от "Скай тауър" в Оукланд, която със своите 328 метра е най-високата сграда в града.

Кулминацията на тържествата в Австралия беше в пристанището на град Сидни, където имаше впечатляваща заря. Около милион и половина души са гледали на живо пищното шоу.
Спектакълът не пропусна да почете паметта на някои от най-известните личности, които починаха през отиващата си година. В памет на музиканта Принс лилава заря беше включена в програмата, а специални фойерверки звезди почетоха Дейвид Бауи.

Празненствата обаче не минаха без засилени мерки за сигурност. Над 2000 допълнителни полицаи бяха изпратени в Сидни, след като неизвестен мъж беше арестуван заради онлайн заплахи за нападения.

Близо един милион души посрещнаха новата 2017 г. на емблематичния площад "Таймс скуеър" в Ню Йорк и наблюдаваха спускането на гигантската пъстроцветна сфера под дъжд от конфети, съобщи Франс прес.Кметът на американския град Бил де Блазио и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун натиснаха бутона, с който се задейства механизмът по спускането на кълбото - една от големите традиции на "Голямата ябълка", която датира от 1907 г. и ежегодно привлича туристи от цял свят.

Докато хиляди хора се прегръщаха при настъпването на 12-ия час, кметът изтанцува няколко стъпки със съпругата си под звуците на песента "Ню Йорк, Ню Йорк" на Франк Синатра.

Около 7000 полицаи охраняваха събитието, а боклукчийски камиони бяха разположени на стратегически места, за да не позволят да се повтори трагедията от Берлин и Ница, където при нападения с камиони загинаха десетки хора тази година.

Дубай, Каракас, Куала Лумпур посрещнаха новата година с невероятни светлинни шоута.

Многобройни бяха празнуващите и в европейските столици. Половин милион души изпълниха Шанз-Елизе, сто хиляди излязоха на брега на Темза и още много пред Бранденбургската врата. Цветни пищни зари осветиха небето над Португалия, Холандия, Австрия, над Партенона в Атина и другаде

За сигурността на празнуващите във Франция беше мобилизирана цяла армия от полицаи, жандармеристи и войници. След година пауза, заради повишените мерки за сигурност и траура след атентата в Париж през ноември 2015 г., празничните фойерверки се върнаха над Елисейските поля.  С петнадесет минутно светлинно музикално шоу, завършило с пиротехническо представление, посрещнаха новата година събралите се около Триумфалната арка

Хората в Берлин бяха охранявани от тежко въоръжени полицаи. Бетонни блокове и бронирани машини бяха поставени на входовете на площада, за да предотвратят повторение на атаката с камион от 19 декември.

В Япония празнуващите побързаха да се заредят с риба тон и раци, където морските дарове са традиционно ястие в новогодишната нощ.

Южна Корея пък посреща празника по малко по-необичаен начин – с протест. Дори настъпването на новата 2017 г. не може да попречи на недоволните от президента Пак Кън Хе да излязат по улиците и да поискат оставката ѝ, след като тя беше замесена в мащабен скандал със злоупотреба с влияние.

По-безгрижни под знака на петела

Новата 2017 година, в която по китайския хороскоп петелът ще заеме мястото на маймуната, съвсем няма да е време на упадък и застой в сравнение с предишната година, както смятат мнозина, твърди руският астролог Павел Глоба, цитиран от Астропойнт и БТА. Доказателство за това е характерът на петела.

Петелът се отличава с творческо мислене, необичаен подход при разрешаването на сложни проблеми, подвижност, контактност и лек поглед върху живота. За разлика от своята предшественичка - маймуната, петелът се старае с всички сили да избегне тежкия, изнурителен труд. Много хора тази година ще създадат изобретения, за да облекчат този труд.
Отсъствието на амбиции в животното ще остави "зад борда" мнозина, които в предишната година са се стремили към ръководни постове. Това само ще потвърди, че те са неподходящи за заемането им. Хората ще прехвърлят своите притеснения на плещите на други, като се опитват да живеят максимално леко и безгрижно през 2017 г., без да губят финансови средства.

Като цяло петелът е склонен към небрежност и повърхностност в решаването на въпроси, които не го засягат пряко. Той се отнася несериозно към парите и може да загуби големи суми заради своята хазартна натура. Това се предава на всички хора през 2017 г., а прибързаността на петела най-красноречиво ще се прояви в любовните отношения.

Петелът е страстен и чувствен, затова много хора ще изберат съдбата си чрез сърцето, оставяйки настрани студените сметки. Вярността обаче не е сред качествата на петела. Хората често ще са склонни към дребни интриги и предателства под неговото влияние, но като получат желаното, ще се връщат в семейството и ще правят всичко възможно то да не разбере и да не пострада от увлечението им.

Влиянието на петела ще засегне всички, които предпочитат да седят у дома си и да не напускат пределите на страната. През 2017 г. много хора ще пътуват, ще откриват екзотични страни, ще завържат нови запознанства и делови връзки, които ще се отразят благоприятно и на развитието на бизнеса.

Що се отнася до парите, хората често под влиянието на петела ще си мечтаят за бърза печалба, да спечелят в казино и да купят печеливш лотариен билет. Много от тях съвсем неочаквано ще забогатеят по този начин, водени от интуицията си. Именно тя ще помогне да се вземат правилни решения, да бъдат избегнати много конфликти и да бъде намерен правилен път за развитие и прилагане на талантите.

Нюансът "зеленина" дава тон за промени

Институтът "Пантон" обяви свежия нюанс "зеленина" за цвят на 2017 г., съобщи Асошиейтед прес.

Жизненото зелено с жълт оттенък е един вид отговор на тежката 2016 г. и е признак за желание за обновяване и възстановяване на връзката, както с природата, така и с важните за човека неща, каза Лори Пресман, вицепрезидент на института.

Нюансът "зеленина" е характерен за първите пъпки и стръкчета трева през пролетта. Той напомня и за исторически периоди на големи културни промени, като движението на суфражетките, 20-те години на миналия век, протестите за расова справедливост, психеделичното движение през 60-те и 70-е години.

Освен утвърждаващите се почини за рециклиране и раздаване на ненужни вещи, вече се налагат и зелените покриви, зелените пространства, вътрешните вертикални зеленчукови градини. В интериорния дизайн има тенденция към свързване с външните елементи чрез отворени пространства и големи прозорци, стремеж към внасяне на природата в домовете чрез нарисувани горски пейзажи на стените или жив мъх по тях.

"Зеленина" контрастира на меките нюанси "розов кварц" и "ведро синьо", които бяха цветове на 2016 г. и цветът е избран от института според модните тенденции.

Надежда за извънземен живот

Учените по света пък се надяват най-сетне да се натъкнат на извънземни форми на живот на луните на Сатурн и на екзопланетата Проксима Б, пише в. "Дейли мейл".

Специалистите, начело с д-р Саймън Фостър, възлагат най-големи надежди на сондата "Касини", която изследва луните на Сатурн и ще приключи мисията си през септември 2017 година. Този космически апарат направи сензационни открития, откакто попадна в орбитата на тази планета през 2004 година. Сред тях е големият океан във вътрешността на Енцелад и присъствието на течни морета от метан на Титан. След близо 20-годишна служба "Касини" е към края на своята мисия, тъй като горивото му се изчерпва. Но преди нейния край, сондата ще се спусне в атмосферата на Сатурн на 15 септември 2017 година, като ще предаде за сбогом своите последни научни данни.

Д-р Саймън Фостър от лондонския "Импириъл колидж" вярва, че през 2017 г "Касини" ще открие извънземни форми на живот. "Енцелад, една от луните на Сатурн, е покрита с лед и е много вероятно да предоставя условия за извънземен микробен живот", заявява специалистът. Друг кандидат е луната нна Юпитер Европа.

Експертите се надяват да се натъкнат на живи организми и на екзопланетата Проксима Б. Тя е само на 4,2 светлинни години от Слънчевата система (40 трилиона километра). Тя орбитира около червеното джудже Проксима Кентавър, която е най-близката до Слънчевата система звезда. Планетата е в обитаемата зона, където може да има течна вода на повърхността - необходимо за живота условие.

Заради близостта си Проксима Б може да стане първата екзопланета, до която да бъде изпратен космически апарат. С това тя заслужи голямо внимание, когато беше обявено откриването ѝ на 24 август.

Проксима Б, която е приблизително 1,3 пъти по-масивна от Земята, орбитира много по-близо до централната си звезда, отколкото нашата планета около Слънцето, обикаляйки я за 11,2 дни. Според специалистите Проксима Б е скалиста планета като Земята.

Споделяне

Още от Общество

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?