С гласовете на БСП и ДПС проектобюджетът мина на първо четене

Премиерът Пламен Орешарски в пленарната зала. Сн. БГНЕС

Парламентът прие на първо четене проектобюджета за следващата година в четвъртък. За проекта, изготвен от Министерския съвет, гласуваха 116 депутати от Коалиция за България и ДПС. Против бяха 78 депутати от ГЕРБ, а всичките 17 народни представители от групата на "Атака" се въздържаха.

Обсъждането на първо четене се проточи формално в три пленарни заседания, защото във вторник, на фона на бурните протести на студентите в залата бе прочетен само докладът на бюджетната комисия, и то почти пред празните банки на депутатите, в сряда се проведе дискусия, а в четвъртък се проведоха отново кратки дебати и се гласува.

Приходите в бюджета са 30.9 млрд. лв., разходите са 32.4 млрд. лв., дефицитът е 1.8% от прогнозния брутен вътрешен продукт.

За толкова са заложени да бъдат инфлацията и растежът.

Както бе обявила, групата на ГЕРБ се обяви против бюджета и защити решението си с политически аргументи.

Обяснявайки отрицателния си вот, Десислава Атанасова обяви, че "това е бюджет на подменените обещания и на управленската немощ, в който липсва политиката за хората".

Според Атанасова "това е бюджет и на подслушването, задкулисието и подмяната".

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че е гласувал против, защото този бюджет "ще увеличи парите за подслушване и проследяване за сметка на парите за обикновените полицаи".

Преди гласуването лидерът на БСП Сергей Станишев обяви, че това е бюджетът с най-висок дял разходи за социална политика през последните 10 години.

Той оцени държавните разчети като важна стъпка за икономическо възстановяване, социални грижи и балансирано развитие на регионите.

На няколко пъти Станишев беше прекъсван от скандирания "оставка" на депутатите на ГЕРБ. Лидерът на БСП открои три основни приоритета - социална сфера, образование и регионална политика.

За образованието през следващата година са предвидени със 100 млн. лв. повече, за регионите ще има специален фонд, допълнително пари са заложени за майките, пенсионерите, за енергийни помощи, изброи Сергей Станишев.

Предишните години се казваше "бюджетът на Дянков е безалтернативен", отбеляза той. И добави - "няма как да не задам любимия въпрос - Кой похарчи 4 млрд лв. от фискалния резерв на държавата, кой взе 4 милиарда нов дълг, кой докара макроикономическата картина на минус 8 млрд. лв.".

"Бойко Борисов и Дянков", отговори си Станишев. И продължи да пита "кой открадна 1.4 млрд. лв. за здравеопазване, какъв е ефектът от новите заеми и харчене на резерва, някой стана ли по-богат в България? Виждам реакциите и познавам Кой".

По думите на лидера на БСП, Бюджет 2014 показва, че е възможна различна политика и доказателство били двата приоритета на кабинета, обявени още през първите месеци на управление - възраждане на икономиката, спиране на рекета над бизнеса, и на второ място - помощ за най-бедните, за майките, за хората с увреждания.

Тази политика продължава по-отчетливо и видимо през 2014, обяви Станишев. Затова били заложени и 1.4 млрд. лв. повече приходи.

В разходната част основните пера са три, но при тях не се подхожда по "начина на кърпеж", коментира още соцлидерът. Сред тях е размразяването на социалните плащания, четири години "задържани" от ГЕРБ.

Като максимално "напрегнат", но изпълним оцени Бюджет 2014 премиерът Пламен Орешарски пред депутатите в пленарната зала.

Той отбеляза, че "финансовите възможности на държавата на този етап не позволяват да бъде по-амбициозен".

Орешарски посочи, че още "от следващата година се прави първа стъпка към връщането на страната на пътя на икономическия растеж". Със заложените параметри се създавали и минимални предпоставки за по-висока социална отговорност и в подкрепа на гражданите, които остават в най-уязвимите социални групи.

Този бюджет давал също възможност за малко по-активни политики в средното и висшето образование.

Министър-председателят отбеляза, че с Бюджет 2014 започва и дълго отлаганата здравна реформа.

По думите на Орешарски бюджетът ще даде глътка въздух и на местната власт. Почти всички параметри са увеличени, макар и не според очакването на кметовете, но все пак те ще помогнат да продължи процесът на финансова децентрализация, посочи той.

Пламен Орешарски обеща да вземе предвид всички критични бележки и да ги отчете при водене на бюджетната политика през следващата година.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?