С глобална джихадистка мрежа, "Ислямска държава" вероятно ще продължи да съществува

С глобална джихадистка мрежа, "Ислямска държава" вероятно ще продължи да съществува

Смесицата от местни бунтовници и електронно свързани глобални джихадисти дава на групировката "Ислямска държава" издръжливост и средства за просъществуване - от малки групи екстремисти, бягащи от военната зона в Ирак и Сирия, до такива, които никога не са ходили там.

Неизбежната загуба на Мосул и Ракка изтръгва градското сърце на нейния самозван халифат, но екстремистката организация има вградени планове да издържи и показва гъвкавост, на която трудно ще се противодейства.

От повече от година "Ислямска държава" признава, че е възможно да загуби територията, благодарение на която застана начело на глобалното джихадистко движение и привлече хиляди чуждестранни бойци. Оттогава целта на "Ислямска държава" е да запази своята местна и глобална база от поддръжници в момент, когато е заплашена от съкрушително поражение. Дали тя ще успее зависи от това какво ще се случи напред във времето, когато приключат днешните битки.

Бягащи групи

Според оповестен миналата седмица доклад на ООН в началото на февруари в Афганистан е пристигнала първа група бойци на "Ислямска държава" от Сирия и Ирак, наброяваща над 100 човека, последвана в края на март от по-малка група от около 20 души. Групата не е популярна сред афганистанците като цяло, но явно е привлекателна за младежите и най-важното - получава сериозно финансиране от централното командване на "Ислямска държава", за да плаща на новите бойци тройно повече, отколкото предлагат талибаните, между 500 и 600 долара на месец.

Според доклада на ООН "Ислямска държава" е предупредила контингента си в Афганистан, че скоро той ще трябва да се финансира сам. Това е застрашителен знак за организация, която някога получаваше милиони долари от петрол, откупи и изнудване.

Има опасения, че други групи чуждестранни бойци се опитват да стигнат обратно до Европа или Северна Африка с цел или да замислят нападения, или просто да чакат заповеди.

В Европа това подхранва страхове от екстремисти, които се крият сред потока от мигранти, а Северна Африка е "наистина нестабилна". Тя е залята от оръжия", каза анализаторът от изследователския институт РАНД Колин Кларк.

"Ислямска държава" е "глобална групировка, но е по-регионално ориентирана. Не смятам, че те ще тръгнат да пътуват масово до друго място. Ще отидат там, където имат корени. Ще търсят слабите държави. Ще се вмъкват в местни конфликти", каза той.

Неприятелско превземане

Ал Каида и "Ислямска държава" се разделиха през 2014 г., разделяни не толкова от идеология, колкото от спор за подходящото време и тактиката.

Ал Каида, която сега е известна като "Хаят тахрир аш Шам" след поредния ѝ опит за преименуване, е във възход в някои части на Сирия, а през последните дни започва да взема на прицел "организационни клетки", както ги нарича, на групировката "Ислямска държава" в Идлиб и други сирийски провинции.

Между двете групировки има значително припокриване, като и двете претендират за приемственост от Осама бин Ладен. Кампанията на Ал Каида може да е предвестник на искания за сливане или вражеско превземане, допълнено с избор между смърт и разкаяние за дезертьорите сред редовите бойци.

"Различията между тези групировки са по-скоро в стила и тона, отколкото в същността", каза ръководителят на програмата за изследвания на сигурността към Джорджтаунския университет и автор на книгата "Тероризмът днес" Брус Хофман.

Много от чуждестранните бойци на "Ислямска държава", особено тези от Европа, се отправиха към Сирия с очакването да се присъединят към клона на Ал Каида там, после преминаха на, както те смятаха, печелившата страна. Връщането към старата принадлежност няма да бъде много трудно, каза Хофман.

"Ал Каида чака в готовност и оставя ИДИЛ да понесе всички удари", каза Хофман, който използва друг акроним на ИД.

Да се биеш или да се криеш на място

Ирак и Сирия предлагат предостатъчно безопасни убежища за местните екстремистки бойци, които изчакват благоприятния момент. Когато беше в най-големия си разцвет, ИД контролираше обширни територии, обещавайки не просто жестокост, а религиозно управление без корупция, което да защитава от произволни наказания, кражби и подкупи, като служи на едно глобално движение на мюсюлманите сунити навсякъде. Обещанията намериха особено благоприятна почва в недоволствата на иракчаните сунити, които се чувстваха изоставени от оглавяваното от шиити правителство в Багдад и се отнасяха с подозрение към кюрдското правителство в Ербил.

Мнозина в САЩ призовават иракското правителство да гарантира участието на сунитите в успехите на страната - стъпка, която ще се окаже особено сложна, като се има предвид, че сунитските райони са подложени на значително разрушение в битката с екстремистите.

Покрай пътищата в Мосул, Фалуджа и Рамади се редят опустошени жилищни блокове.

"Става дума за почти ново ниво на разделение, а продължаващите от десетилетие кръвопролития превръщат всяко усещане за възстановяване на гражданско общество в невероятно предизвикателство", каза Хофман. "Ислямска държава" продължава да има силно присъствие в иракската провинция Анбар и в град Тал Афар.

В ръководството на "Ислямска държава" все още има ядро от лидери от баасистката организация на Саддам Хюсейн, известни с уменията си за оцеляване и изградените от тях поддържащи мрежи. Това беше отбелязано в послание от говорителя на групировката Абу Мухамад Аднани, преди да бъде убит при американски въздушен удар миналото лято: да оцелеем "дали Аллах ще ни благослови да се укрепим или ще отидем в голата открита пустиня, изгонени и преследвани".

Нападения за отмъщение

Основен елемент от пропагандата на "Ислямска държава" е да предлага убежище за сунитите по света, а доскоро в нейните видеоматериали и снимки се смяташе за важно крайната жестокост да се смекчава с кадри на богати реколти, играещи деца и ефективни, безплатни медицински грижи.

Напоследък обаче нейните видеоматериали показват въздушни удари, които унищожават халифата, а това предлага силно ново послание - отмъщение.

"Ислямска държава" пое отговорност за нападението на Лондонския мост миналия месец като отмъщение срещу подкрепяната от САЩ коалиция и обеща, че ще има още насилие. Като се има предвид връзката между поддръжниците ѝ чрез социалните мрежи и хилядите пропагандни материали, служители по сигурността в Европа и САЩ се страхуват, че предстоят още такива нападения.

По времето на най-големия си възход "Ислямска държава" имаше десетки хиляди бойци на свое разположение, въпреки че оценките варираха значително. Въздушните удари убиха голям процент, потоците от европейци, отправящи се към военната зона, намаляват, а новите попълнения от региона стават все по-оскъдни, но оцеляването ѝ може да не зависи само от числеността.

"Бройката може никога да не е тези 60 000 бойци или колкото и да е там, но привлекателността на тероризма се състои в несъразмерното въздействие, което няколко човека могат да окажат върху вражеските общества, а това ще бъде достатъчно, за да я поддържа жива", каза Хофман. "Най-дълбоката емоция, която познаваме, е отмъщението. Тя има пречистващо действие, носи удовлетворение и се превръща в дълг."

По БТА

Споделяне

Още от Свят