С година забавяне тръгна строеж на 13 км от "Струма"

Участъкът между Благоевград и Крупник трябва да е готов през август 2019 г.

С година забавяне, най-после тръгна изграждането на 13-километров участък от магистрала "Струма" между Благоевград и Крупник.

Поставяме началото на строителството на финалните етапи от реализирането на "Струма", каза министърът на регионалното развитие Николай Нанков на първата копка на обекта. Той отбеляза, че проектът е важен не само за област Благоевград и Югозападна България, а за цялата страна, като национален, европейски, транснационален приоритет.

"Въпреки известното забавяне, успяхме да издадем строителните разрешения и да работим по графиците, за да имаме след две години 12.6 км нова магистрала", каза Нанков.

Обектът се финансира от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 - 2020 г.

Участъкът между Благоевград и Крупник готов след 2 години

Отсечката между Благоевград и Крупник е с дължина 12.6 км. В нея е предвидено да се изградят два големи пътни възела – Благоевград юг и при Симитли, както и над 20 инженерни съоръжения, включително големи мостове над Струма и реките Логодашка и Суха, каза Николай Нанков.

Предвидено е и изграждането на интелигентни транспортни системи със станции за засичане и управление на трафика, видео наблюдение и метеорологични станции.

"Убеден съм, че с добри темпове на организация и работа, строителите ще се справят и през август 2019 г. ще сме свидетели на готова и изградена отсечка от магистралата", каза Нанков.

Строителството на отсечката се забави заради несвършена работа от страна на държавата. Археологическите проучвания по трасето все още на са приключили, както и отчуждителните процедури.

Изпълнител на обекта е "АМ Струма 3.1", в което водещ партньор е благоевградската фирма "Агромах". Срещу нейните шефове прокуратурата води дело за укрит ДДС за милиони левове. Останалите фирми в обединението са "Пътища Пловдив" АД, "Хидрострой" АД, "Пътища Пловдив Груп" ЕООД, "АБ" АД и "Алве Консулт" ЕООД. Стойността на договора с тях за 13-километровата отсечка е 139 млн. лв. без ДДС.

За качеството на строителството ще отговаря ДЗЗД "СН АМ Струма Лот 3.1". Техният договор е за близо 1.7 млн. лв. без ДДС.

Още не е избран изпълнител за тунела по средата на отсечката

Най-интересното за този участък е, че все още няма избран изпълнител за строителството на тунел "Железница", който се намира по средата на магистралата между Благоевград и Крупник.

Пътната агенция дори не е пуснала процедурата за избор на изпълнител. Предишният търг беше прекратен през април, след като изчезнаха част от офертите на участници в поръчката.

От края на май регионалният министър Николай Нанков периодично обещава, че обществената поръчка ще бъде пусната. Последното му обещание е това да се случи в петък.

Поръчката ще бъде с три обособени позиции – по една за строителството на пътни съоръжения и асфалтови дейности за отсечки от 2 км преди и след тунела и самото подземно съоръжение, каза Нанков днес по време на форум за българската икономика.

Той отбеляза, че реализацията на големи инфраструктурни проекти, освен надежди, поражда и големи спорове и страхове. Нанков даде пример със строителството на магистралата през Кресненското дефиле. Еколозите поставят като задача номер едно опазването на природата и биоразнообразието, собствениците на крайпътни кафенета и ресторанти са загрижени за бизнеса си, любителите на екстремните спортове се тревожат за рафтинга по река Струма, а жителите на близките села се питат как ще стигат до нивите си, каза Нанков.

"Нашата задача е да намерим баланс между тези интереси и да вземем държавническо решение - от една страна да не загубим европейското финансиране, защото ако до май-юни 2019 г. няма строително решение, ще трябва да довършим магистралата с пари от бюджета, или да връщаме получените средства за изградените отсечки и едновременно с това трябва да гарантираме опазването на природата", заяви регионалният министър.

Без яснота и за пътя през Кресненското дефиле

Все още няма яснота и за трасето на магистралата през Кресненското дефиле.

И петте предложени варианта на трасе на магистралата през дефилето преминават през защитените зони – "Кресна - Илинденци" и "Кресна", което изисква система от скъпи мерки за опазване на редките и защитени видове. От първостепенно значение обаче, е да се гарантира безопасното придвижване на хората, каза Николай Нанков.

Кресненското дефиле, заедно с отсечката Русе - Бяла, води черната статистика по брой на загиналите през 2016 г. Средногодишно в дефилето стават 50 катастрофи, като 30 от тях са тежки. Всеки ден забавяне на проекта поставя под въпрос сигурността и здравето на стотици хората, каза Николай Нанков.

Той отбеляза, че строителството на магистралата през Кресненското дефиле не бива да се отлага, но големият въпрос е откъде да минава трасето.

На първо място е класиран проектът за строителство на . т. нар. "полуизточен вариант", при който в посока Гърция се запазва старото трасе, а в обратната се изгражда ново, изнесено на изток.

"Този вариант беше класиран на първо място по отношение на всички параметри – екологосъобразност (ОВОС-ът му получи най-висока оценка), икономическа целесъобразност и безопасност. Нека не забравяме, че каквото и да правим – пътища, магистрали, язовири, трябва да гарантираме сигурността на населението, защото това не е самоцелна инфраструктура. Тя трябва да служи на човека и да не застрашава неговия живот и здраве", каза Нанков.

Той опита да разсее страховете на местните, че при този вариант на трасето бизнесът им ще замре.

"Класираният на първо място вариант предвижда създаване на три зони за отдих и търговия, където хората ще могат да предлагат произведените от тях мед, плодове, зеленчуци. Те ще имат електричество, водопроводна и канализационна мрежа, пречиствателни станции за отпадни води", каза Нанков.

Едната площадка е на обходния път на Кресна в посока Кулата и е с площ 17 декара. Другата е 19 дка и ще бъде на 2 километра след пътен възел "Кресна" по новото трасе в посока София. Към проекта ще бъде добавена и трета зона за отдих край Симитли, която ще е с площ около 10 декара.

За удобство на населението и за да не бъде нарушен обичайният му начин на живот, са предвидени пет напречни връзки между две посоки на движение – пътните възли "Симитли", "Полето", "Мечкул", "Стара Кресна" и "Кресна".

Предвижда се и изграждането на пътна връзка със съществуващия път Е79 в началото на обходния път на град Кресна.

"Аргументите, с които ще отидем на обществените обсъждания на 11 септември, са, че сме се погрижили за абсолютно всички страни в процеса – помислили сме за хората от местната общност – как да стигат до нивите си, помислили сме за местните производители на земеделска продукция и за екологията . Целта ни е да постигнем сигурност и безопасност при всички съображения от екологична и икономическа гледна точка", коментира Нанков.

Той отбеляза, че в случая нито екологичният, нито икономическият, нито социалният момент трябва да са водещи, защото трябва да има баланс.

"Този, който взема решение, носи и отговорност. Едно са експертните решения, друго са коментарите в социалните мрежи, форумите и някои медии", допълни Нанков.

Според него, ако всички процедури се изпълнят съгласно графика, няма пречка през май 2019 г. да има решение за избран изпълнител, за да се реализира успешно проектът.

При реализация на "полуизточния вариант" на трасето ще се извърши рехабилитация на съществуващия път към Кулата, който ще се разшири и обезопаси с изправяне на завой.

По време на форума почетният председател на Камарата на строителите Симеон Пешов обяви създаването на инициативен комитет за обществено сдружение "Да спасим екологията на Кресненското дефиле". В него ще участват представители на КСБ, експерти от Лесотехническия университет и други организации.

Агенция "Пътна инфраструктура" ще отпусне 1 млн.лв. за компенсаторно залесяване над Кресненското дефиле, каза Нанков. Парите ще бъдат предоставени на Министерството на земеделието и храните с настояване средствата да се насочат за залесяване на засегнатите от пожара площи в Кресненското дефиле.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?