С година закъснение СЕМ стартира процедура за избор на нов шеф на БНТ

С година закъснение СЕМ стартира процедура за избор на нов шеф на БНТ

Отложеният с година и по неясни причини конкурс за избор на нов генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) ще се проведе в разгара на лятото. Съветът за електронни медии (СЕМ) е взел решение за откриване на процедурата с 4 гласа "за" и нито един "против" (от петимата членове на СЕМ на заседанието са присъствали четирима).

Процедурата ще се проведе на четири етапа, като началото ще бъде на 31 май. Кандидатите ще подават документи до 30 юни, а изслушванията ще се проведат на 31 юли и 1 август.

На 2 август СЕМ ще обяви новия генерален директор на БНТ.

Мандатът на настоящия директор Вяра Анкова изтече на 1 август 2016 г. За нея това е втори тригодишен мандат и по закон тя няма право на следващ. В началото на юни 2016 г, обаче парламентът промени Закона за радиото и телевизията (ЗРТ) така, че генералните директори на обществените медии да могат да останат на поста си до избора на нови.

Това по никакъв начин не можеше да бъде основание да не се обяви конкурс, но СЕМ, който по това време вече бе в обновен състав с новите попълнения от квотата на парламента, реши да го отложи.

През август 2016 г. медийният съвет каза, че сезонът не е подходящ за конкурс и изборът ще се случи след отпуските. Тогавашната шефка на СЕМ Мария Стоянова каза, че новите членове на регулатора искат да променят процедурата по избор и да внесат "европейски регламенти в нея", включително обществено обсъждане на кандидатури и концепции.

Последно в края на ноември 2016 г. всичките петима членове на Съвета за електронни медии гласуваха "въздържал се" за обявяването на процедурата за избор на генерален директор на БНТ.

Процедурата предвиждаше конкурсът да започне от 1 декември, а самият избор да се състои на 31 януари тази година. Към онзи момент президентските избори бяха приключили с победа на издигнатия от БСП Румен Радев, а правителството на Бойко Борисов подаде оставка и страната пое към предсрочни парламентарни избори.

В тази ситуация членовете на СЕМ отложиха конкурса за шеф на БНТ с мотива, че темата е обект на политически спекулации и манипулации и го оставиха за "по-стабилен обществен момент".

Това засили първоначалните съмнения, че медийният регулатор не действа независимо, а се съобразява с политическата конюнктура и силите на деня.

Сега, след като има нов парламент и ново правителство – пак начело с Бойко Борисов, но и с официално участие на националистите, конфигурацията явно изглежда достатъчно стабилна, за да може СЕМ да пристъпи към конкурс за шеф на обществената телевизия.

Ако обявените срокове бъдат спазени, Вяра Анкова ще остане начело на телевизията точно година след изтичането на мандата ѝ.

Споделяне

Още по темата

Още от България