С голяма кошница тръгна парламентарното разследване на сделката "ЧЕЗ"

С голяма кошница тръгна парламентарното разследване на сделката "ЧЕЗ"

Парламентарната анкетна комисия за разследване на обстоятелствата около купуването от пазарджишката компания "Инерком" на българските активи на чешката ЧЕЗ започна работа в сряда. Депутатите подготвиха голямата кошница за евентуални разкрития по сделката, предизвикала скандал заради неяснотата около финансирането ѝ, начина на избора на купувача и дали "Инерком" не е подставено лице.

На първото си заседание депутатите от комисията решиха, че ще проучат и как върви арбитражното дело, заведено от чехите срещу България, как точно държавата смята да се включи в сделката на собственичката на "Инерком" Гинка Върбакова. Службите за сигурност и разузнаването пък ще трябва да дадат допълнителна информация относно съмненията, че офшорни компании стоят зад финансирането на сделката, както съобщиха чешки медии, а след това премиерът Бойко Борисов внесе в парламента като предоставени данни от кабинета на чешкия му колега Андрей Бабиш.

Възможно е по-нататък да се поиска изслушване и на премиера Бойко Борисов, а от ЧЕЗ ще се търси информация как е бил проведен конкурсът за избор на купувач, на какви критерии е трябвало да отговарят претендентите и какви са били изискванията за финансирането на сделката.

Разследващата комисия бе създадена в момент, в който сделката вече е във фаза одобрение от Комисията за защита на конкуренцията и на анализ от страна на ЧЕЗ дали въобще има вариант държавата да участва в транзакцията, след като срещу нея има заведено арбитражно дело за стотици милиони евро заради незащитени инвестиции на чехите у нас. Очакванията са да има яснота по този въпрос до края на март или в началото на април, когато ще е следващият кръг от преговори между "Инерком" и ЧЕЗ.

Анкетната комисия трябва да приключи работата си в рамките на месеца, но още в самото начало нейният председател Жельо Бойчев от БСП допусна вероятността мандатът ѝ да бъде удължен.

Така предстои изслушване на държавните агенция за национална сигурност и за разузнаването дали има още информация по внесената схема за финансиране на сделката в пари от офшорки на руско-грузински бизнесмен, словашки и руски банки, както и за издадените писма за подкрепа от държавната Българска банка за развитие и Първа инвестиционна банка, както и кредитиране от "Уникредит Булбанк".

Бойчев предложи от името на комисията да бъде изпратено искане до енергийния регулатор за извършените от него одити на лицензирането дружества на ЧЕЗ у нас и какви актове на нарушения са им били съставени, макар да не стана ясно какво отношение имат тези проверки към сделката на "Инерком".

Членът на комисията Валентин Николов от ГЕРБ смята, че трябва да бъде получен отговор на въпроса кой точно стои зад "Инерком", ако въобще стои някой друг. Според него депутатите трябва да изяснят произхода на средствата на "Инерком“, тоест дали има средства, чрез офшорни фирми или прикрити такива. Той поиска разследващите депутати да могат да поставят въпроси до ЧЕЗ Груп, свързани с изискванията и документацията за купуване на активите у в България. Според Николов комисията трябва да разбере още дали "Инерком" ще запази мениджмънта и работните места н дружествата на ЧЕЗ, как ще развива бизнеса с електроразпределението и електроснабдяването и какви инвестиции планира в мрежата.

От Министерството на финансите ще се поиска информация докъде е стигнало арбитражното дело на чехите срещу България, макар по същество тази информация също да няма отношение към проучването за генезиса на сключването на сделката и финансирането ѝ.

Редно е да бъде отправено и запитване към министър-председателя Бойко Борисов, който да отговори по какъв начин се е взело решението за участието на държавата в тази сделка, както и под каква форма ще бъде реализирано, допълни Жельо Бойчев.

До Агенцията за приватизационен и следприватизационен контрол пък ще бъде пратено запитване за проведената процедура за приватизация на електроразпределителните дружества в София, София-област и Плевен, спечелена от ЧЕЗ през 2004 г.

Тази тема неведнъж е обсъждана през годините и не е ясно доколко може да се очакват нови разкрития, които за са от полза по казуса със сделката на "Инерком".

Така още от самото начало на работата на анкетната комисия може да се заключи с огромна степен на вероятност, че надали разследването ѝ ще стигне до знаменателни разкрития, които да променят хода на сделката.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес