С "Голямата екскурзия" Живков допълнително влошил икономическото положение в България

<i>Архивите на Държавна сигурност разкриват, че с принудителното изселване на около 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г. комунистическият режим допълнително е усложнил тежкото икономическо състояние на страната и кризисното положение, в което НРБ изпада още през 1985 г.</i>

С принудителното изселване на около 360 000 български граждани от турски произход през лятото на 1989 г. в Турция, за което основна роля има генералният секретар на БКП Тодор Живков, икономическата криза в страната по това време се е усложнила още повече.

Това разкрива строго секретен документ на Четвърто (икономическо) управление на ДС, който desebg.com публикува онлайн.

Създаденото през 1986 г. управление в Държавна сигурност, специално натоварено с обезпечаване на икономиката, признава за силно влошаване на оперативната обстановка в България.

"С особена острота това се почувства в областта на народното стопанство, където възникнаха сериозни трудности в резултат на масовото напускане на страната на голям брой ислямизирани българи", се посочва в строго секретния документ, озаглавен "Мероприятия на Четвърто управление на ДС по проблемите на възродителния процес във връзка със становището на Политбюро на ЦК на БКП от 4 септември 1989".

"Голямата екскурзия", както е известно принудителното изселване на хиляди турци от България през лятото на 1989 г. оказва сериозно влияние върху и без това тежкото икономическото положение, в което управлението на БКП вкарва страната още през 1985 г.

"Напрежения се появиха и от масовото неявяване на работа на голяма част от готвещите се за заминаване в Турция лица от тази категория. Особено силно бяха засегнати отраслите: селско стопанство, транспорт, строителство. А също така и в редица предприятия от промишлеността", се признава в документа на Четвърто управление на ДС, подписан от неговия началник ген. Кирил Величков през септември 1989 г.

Той посочва, че "наред с това сериозни трудности възникнаха в сферата на финансите, вътрешната търговия, изкупуването и снабдяването на населението със стоки от първа необходимост".

Четвърто управление на ДС предлага редица мероприятия, с които да ограничи пораженията, които икономиката е понасяла в резултат на политическата линия, възприета от компартията начело с Живков по "възродителния процес".

Те са представени като пресичане опитите за извършване на подривна дейност в икономическата сфера от турска страна. Месец по-късно под натиск от Москва Тодор Живков е принуден да се оттегли от властта, а през декември 1989 г. Политбюро на ЦК на БКП отменя "възродителния процес", за да излезе от глухата международна изолация, в която режимът е изпаднал заради насилствената смяна на имената на българските граждани от турски произход в страната, предприета през 1985 г.

Документът е включен в разширения електронен вариант на сборника "Държавна сигурност – смяната на имената – възродителния процес 1986-1990", том 2 на Комисията по досиетата, 2013 г.

Статията е публикувана на сайта desebg.bg

Споделяне

Още от Анализи и Коментари