С голямо мнозинство ЕП осъди унгарския закон, насочен срещу ЛГБТ+ общостта

Орбан: ЕК напразно се старае да отмени закона

Виктор Орбан

Европейският парламент прие днес резолюция, в която "осъжда най-категорично" новия унгарски закон, насочен срещу общността ЛГБТ+, и разрушаването на демокрацията и върховенството на закона в Унгария.

Резолюция бе приета с 459 гласа "за", 147 "против" и 58 въздържали се. ЕП определя унгарския закон като явно нарушение на Хартата на основните права в ЕС, на европейските договори и закони, на правилата за вътрешния пазар.

Евродепутатите отбелязват, че това не е отделен случай, а "пореден съзнателен и предумишлен пример за постепенното премахване на основните права в Унгария", където спонсорираната от държавата фобия срещу ЛГБТ+ и кампании за дезинформация са се превърнали в средство за упражняване на политическа цензура, се посочва в резолюцията.

Тези нарушения на правата на човека са част от по-широка политическа програма за разрушаване на демокрацията и принципите на правовата държава, включително свободата на медиите, и следва да се разглеждат като постоянно нарушение на ценностите на ЕС, заявяват евродепутатите.

Те допълват, че насърчаването на търпимостта, приемането и многообразието, следва да служат като водеща посока за зачитане на най-добрия интерес на децата. ЕП призовава Европейската комисия да започне ускорена процедура за нарушение и да използва всички възможности пред Съда на ЕС, например временни мерки и наказания за неизпълнение, ако е необходимо.

Евродепутатите призовават държавите в ЕС да предадат ЕК на Европейския съд, ако комисията не предприеме действия, и да подадат съвместна жалба до Европейския съд по правата на човека. ЕП посочва примери от Унгария, при които следва да бъдат приложени новите бюджетни правила на ЕС и изразява съмнение, че унгарския план за икономическо възстановяване не отговаря на условията.

Евродепутатите се безпокоят, че унгарското законодателство наподобява т. нар. руски закон за пропаганда на ЛГБТ+ от 2013 година. Те призовават ЕК да разследва финансирането на кампаниите срещу ЛГБТ+ в Европа.

Орбан: ЕК напразно се старае да отмени унгарския закон

Премиерът на Унгария Виктор Орбан заяви днес, че са напразни усилията на Европейската комисия да принуди страната му да се откаже от новия си закон, забраняващ разпространяване в училищата на съдържание, свързано със хомосексуалността или промяната на пола, предаде Ройтерс.

Той каза, че неговото правителство няма да допусне в унгарските училища активисти на ЛГБТ+. Създаване се и списък на организациите, които имат право да водят лекции по сексуално възпитание сред учениците.

Вчера председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен предупреди Унгария, че трябва да отмени закона или ще се сблъска с правосъдието на ЕС. Орбан обаче каза, че единствено Унгария има правото да решава как да бъдат отглеждани и образовани децата и това е част от националния суверенитет.

Спорният закон

Унгарският закон, забраняващ разпространението на съдържания, свързани с хомосексуализма пред малолетни, влиза в сила днес.

Според анализатори с този закон се преминава още един етап в проекта на унгарския премиер Виктор Орбан да установи нова нелиберална културна ера, посочва агенция Франс прес.

В основата си законът цели борба срещу педофилията и престъпността, свързана с нея. Но в началото на юни членове на управляващата партия Фидес внесоха поправки в текста, срещу които надигнаха глас правозащитниците.

В закона сега е вписано: Порнографията и съдържанията, които представят сексуалността или насърчават отклоненията от половата идентичност, промяната на пола или хомосексуализма, не трябва да бъдат достъпни за лица под 18 години.

Часовете по сексуално възпитание трябва да бъдат провеждани вече от одобрени от държавата организации, се казва още в текста. В него се критикува и съществуването на структури, със спорна професионална репутация, които опитват да влияят на сексуалното развитие на децата и могат да причинят сериозни вреди.

Рекламните афиши, като например тези на Кока Кола, представляващ двойка мъже, вече не са разрешени в страната. Същото е в сила за книги, сериали или филми, в които се споменава за хомосексуализма. Съобщения "Забранено за лица под 18 години" ще бъдат поставяни или пък излъчвани в пиковите часове в медиите. Самият закон не споменава за санкции, но препраща към други тестове, които предвиждат глоби в случай на нарушения.

Издатели се притесняват, че заради закона големи класически произведения могат да бъдат изтеглени от училищните програми. Според Жолт Секереш от унгарския Хелзинкски комитет текстът на закона е нарочно много двусмислен. Той казва, че все още не са известни последиците от него, но законът със сигурност ще има разубеждаващ ефект върху организаторите на такива събития като гей парадите, предвидени за 24 юли в Будапеща. Други анализатори смятат, че законът ще доведе до автоцензура.

Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен не спести критиките си към закона и го нарече "срам". Вчера тя заплаши Унгария със започване на процедура за нарушение на европейското право. Още на европейската среща на върха на 24 и 25 юни много европейски лидери разкритикуваха Унгария заради нормативния акт.

Пред тези критики Виктор Орбан уверява, че законът не е хомофобски и цели да защитава правата на децата. Той същевременно обвинява европейските си колеги, че се държат като колонизатори и искат да диктуват на Унгария какви нормативни актове да приема.

Преди завръщането на власт на Орбан през 2010 г. Унгария беше една от най-прогресивните страни в региона. Хомосексуализмът беше декриминализиран там още през 60-те години на миналия век. В сила от 1996 г. е и граждански съюз между еднополови партньори.

Но през годините премиерът втвърди законите, което допринесе за подхранването на анти ЛГБТ настроения в медиите и сред политическата класа.

Редовно обвиняван, че пренебрегва ценностите на ЕС Унгария забрани миналата година вписването на промяната на пола в гражданското състояние и направи невъзможно за еднополови двойки да осиновяват деца.

Според анализатори новият закон е плод на политически маневри и цели засилване на електоралната база на Фидес няколко месеца преди изборите в Унгария, които се очертават оспорвани.

Според Булчу Хуняди, анализатор от мозъчния тръст Политикъл кепитъл, в действителност е малко вероятно законът да се прилага наистина. Целта му е просто да се поляризира обществото и да се разпали конфликт.

Орбан обича да нарочва врагове на Унгария, от ЕС до неправителствените организации, минавайки през мигрантите, кандидатите за убежище и милиардера Джордж Сорос, който му е любимата изкупитела жертва.

Според Хуняди, сега, когато пандемията изглежда отстъпва в Унгария, анти ЛГБТ риториката се разраства. От приемането на законопроекта в средата на юни от парламента няколко хомофобски нападения бяха регистрирани в страната.

Според анализатори хомосексуалистите, които все още не са разкрили, особено тези в селските райони, сигурно са ужасени насред климат, който се е създал в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа