С интелектуалци и социолози Петканов брани закона за конфискацията

Законът за конфискация на имущество и доходи, придобити от престъпна дейност, ще бъде внесен за обсъждане в Министерски съвет утре. Това съобщи вътрешният министър Георги Петканов с български интелектуалци и общественици, сред които бившият президент Желю Желев, Дончо Цончев, Антон Дончев, Недялко Йорданов, Румен Леонидов, Вежди Рашидов и др.

След като им благодари за изразената подкрепа, министър Петканов изрази надежда законопроектът да бъде приет, въпреки очакваното неодобрение на част от депутатите, той ще бъде приет.

Петканов припомни аргумента си, че според социологическа проучвания, между 80 и 88 на сто от българите подкрепят закона за конфискация. С подкрепата за закон от МБМД дори обясниха покачването на рейтинга на вътрешния министър през януари.

Най-оспорваният момент в проекта, в който се съзира опасност за злоупотреби и разправа, е че първо специална агенция ще иска то съда запор и конфискация на имуществото, а после ответникът ще трябва да доказва в съда, че властите не са прави.

Този принцип, заложен в гражданско-процесуалния кодекс, МВР прилага в материя, свързана с наказателното право - става дума за доходи, придобити от престъпна дейност, която обаче трябва да се доказва от разследващите, а не от потърпевшия. Затова и председателят на парламента Огнян Герджиков предложи редакция в наименованието на закона - да не е конфискация на имущество, придобито от престъпна дейност, а заради "неоснователно" забогатяване.

Петканов обаче обясни, че във финансовото право има практика ответникът, а не ищецът да доказва правотата си и даде пример с начетите, изготвяни от ревизори.

Според анализатори предвиденото право на министъра на финансите да посочва директора на агенцията за изземване на имущество означава, че това ще е политическо назначение, а оттук, че законът може да се използва за политически цели - срещу опозицията, а не срещу управляващите.

Още от България