С “интензивен скок“ ускоряваме “Южен поток“

С “интензивен скок“ ускоряваме “Южен поток“

Ускоряването на проекта "Южен поток" е било основна тема на разговорите, проведени от председателя на "Газпром" Алексей Милер в София, докато намерението на българското правителство да постави въпроса за поевтиняване на газовите доставки, остава за друг път. Това е резултатът от тричасовата среща в петък между Алексей Милер и министъра на икономиката Трайчо Трайков, която започна в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма, но се прехвърли в Министерския съвет и в нея се включи и премиерът Бойко Борисов.

“Постигнахме договореност през следващата седмица да се подпише споразумението за изработката на технико-икономическа обосновка за българския участък на проекта“, заяви Милер.

По думите му през ноември ще бъде създадено смесеното дружество между "Газпром" и “Българския енергиен холдинг“ (БЕХ) за осъществяване на проекта на българска територия. Обмислят се и възможните маршрути за трасето на тръбопровода през България, каза Милер.

Той увери, че към днешна дата еднозначно може да се твърди, че "Южен поток" ще започне да доставя газ в Европа до края на 2015 г.

Трайков заяви, че са набелязани конкретни стъпки за постигането на “още по-амбициозни срокове" в сравнение с предвидените в пътната карта за проекта. Тя бе подписана през юли във Варна по време на преговори, при които България успя да договори и сваляне на действащите цени за доставяния природен газ, но само по бартерния договор.

Съгласно предишни договорки между София и Москва, смесеното дружество трябваше да се създаде още в края на 2009 г., а от началото на тази година да се работи и по предпроектното проучване.

“Ускоряването на “Южен поток“ е от взаимен интерес и определено в наш интерес. Ако досега не сме се движили по-бързо, то е защото това е било максимално бързото. Сега направихме интензивен скок по някои теми и ще можем по-бързо да постигнем договореностите за “Южен поток“, каза българският енергиен министър.

От думите му стана ясно, че са постигнати взаимни отстъпки по сформирането на бъдещото дружество между БЕХ и “Газпром“ с 50:50 участие, което ще инвестира в строежа на българския участък на тръбопровода и ще го оперира.

“Уточнихме, че председателят на борда ще е българин, страната ни ще има и мнозинство в съвета на директорите. Остава да се уточнят още детайли по акционерното споразумение. Въпросът е какъв ще е процентът на вземане на решения в дружеството и това ще се разпише в устава. Има въпроси, по които руската страна има оправдано очакване да има влияние при вземането на решението, затова в споразумението ще има изключения за вземане на решенията с обикновено мнозинство“, каза още Трайков.

Той обаче отказа да се ангажира с пример, при който решенията ще се вземат по различен от обикновеното мнозинство начин.

По време на разговора с Милер не е ставало дума за размера на транзитни и роялти такси за преноса на руския газ през българска територия, каза Трайков. Това ще се решава в рамките на акционерното дружество и затова са сложните преговори по устава на джойнт венчъра, стана ясно от думите му.

Има възможност да започнем най-скоро прединвестиционното проучване, от което вече ще се разбере и цената на българското трасе и финансовото участие на БЕХ, допълни министърът.

Той каза, че в разговора не е станало дума за постигнатото споразумение при посещението на шефа на "Газпром" в Румъния, непосредствено преди идването му в София.

В четвъртък шефът на “Газпром“ Алексей Милер“ и генералният директор на румънската “Трансгаз“ Флорин Косма подписаха меморандум за намерение за подготвяне на технико-икономически разчети за преминаване на “Южен поток“ по територията на Румъния, подписаха в четвъртък Ако проучването даде положителен резултат, двете компании може да подпишат междуправителствено споразумение за сътрудничество по “Южен поток“ през първото тримесечие на 2011 г. Този документ вече би станал политическа и правна основа за по-нататъшната реализация на проекта в Румъния, съобщиха от пресслужбата на “Газпром“.

За подмяната на България с Румъния в “Южен поток“ се говори отдавна в руските медии. Официалната позиция на “Газпром“ е, че северната ни съседка би могла да ползва разклонение на газопровода. Подобни разговори бяха проведени от руския мопонолист и в Македония.

“За участието на Румъния не е говорено, но тя би могла да има полза от “Южен поток“. Дали ще е през България, Сърбия или Унгария, тя има възможности да ползва този газ от три съседни страни“, заяви Трайков.

Ще има още срещи за разговори по цените на газовите доставки за България, каза още Трайков. На срещата в петък по темата не е разговоряно много.

“Ние искаме още намаляване на цените на газа, но това не означава да поставяме на карта други енергийни проекти“, заяви Трайчо Трайков. По думите му шансовете на страната за постигане на допълнителни отстъпки в тарифите са все така добри след решенията за ускоряване на проекта за газопровода “Южен поток“.

Той отбеляза, новите договори с “Газпром“ са обект на един кръг от условия и разговори, а за сега действащите – на други.

Въпреки нормалната логика и шансове ние говорим и за преразглеждане на старите договори и през лятото имахме успех по договорите, по които “Газпром“ не бе длъжен да прави отстъпки, коментира още Трайков. Според него имало основания да чакаме добри новини по старите договори до няколко седмици.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?