С избирането на Имран Хан за премиер Пакистан може да промени имиджа си

Имран Хан

С победата на бившия състезател по крикет Имран Хан Пакистан, страна, която често е във водещите новини с лоши новини - самоубийствени атентати, ужасяващи кланета в училища - достигна повратна точка, която може да промени тази насока, пише в. "Ню Йорк таймс".

Хан може да използва своята известност и чар, за да рестартира проблемните отношения между Пакистан и Запада. Той може също да сближи страната си с Китай - съсед, когото Хан неведнъж е хвалил като модел за подражание.

Другият вариант е новият премиер да последва примера на мнозина лидери преди него, като подкрепя строгите ислямски закони и показва симпатия към екстремистките групировки - политики, поставили Пакистан в изолация в продължение на години. Но Хан разполага с нещо повече от предшествениците си: известността си на звезда и загадъчността си, които му дават шанс да промени насоката на развитие на страната - въпреки, че изборите, с които идва на власт, са смятани за опорочени.

"Относително малко пакистански лидери са спечелвали Запада", казва Майкъл Кугълман, заместник директор на програмата за Южна Азия в Международния център "Удроу Уилсън". "Но Хан знае как се работи в международната среда. Името му вече е известно и не се налага да бъде представян", посочва анализаторът.

Но въпреки образованието си, получено в Оксфорд, брака с богата британка и приятелството си с покойната принцеса Даяна, новият Хан не е задължително да е като старият. През последните години той преживя сложна промяна, дистанцирайки се от миналото си на атлет и плейбой. Сега той изразява симпатии към талибаните и пакистанските закони срещу богохулството и това му печели популярност в страната.

В много отношения Пакистан е страна с ключово значение - на шесто място в света по численост на населението, притежаваща ядрени оръжия и стратегически разположена в съседство с Индия, Китай, Иран и Афганистан. От десетилетия ситуацията в страната е неспокойна поради действията на атентатори самоубийци, екстремистки групировки и собствената ѝ разузнавателна агенция, помогнала за създаването на талибаните и активно подкрепяла Ал Каида в момент, когато Исламабад е съюзник на САЩ. Въпреки това много части от Пакистан днес са по-спокойни, отколкото преди години.

Очаква се, че ако 65-годишният Хан стане премиер, той ще обикаля световните столици и бизнес магнатите, опитвайки се да разреши дълговата криза и да привлече инвеститори. Освен това той изглежда цели сближаване с Китай - страна, която хвали за успехите в борбата с бедността и корупцията. Пекин вече е дал на Пакистан милиардни заеми за строеж на нови пътища и железници при преференциални условия.

Именно икономиката ще е най-големият проблем на новия премиер, от който зависи дали той ще блесне като лидер, или ще залезе бързо, подчертава в. "Ню Йорк таймс". Но стъпките, които трябва да предприеме ще бъдат болезнени за пакистанците.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят