С кампанията си "не" на "Белене" Борисов можел да се кандидатира в ДСБ

Партия ДСБ, която регистрира инициативен комитет, застъпващ тезата "против" изграждане на нова атомна централа и по-специално АЕЦ "Белене", обяви, че новата теза на премиера Бойко Борисов по темата повтаря едно към едно концепцията на ДСБ.

Независимо че 76 депутати от ГЕРБ са инициатори заедно с БСП на ядрения референдум и вписани като застъпници на тезата "за", преди ден Борисов изненадващо обяви, че партията му ще агитира "против" и всичките ѝ поддръжници трябва да гласуват с "не". Борисов поясни, че е против спрения от правителството му проект АЕЦ "Белене" и че е "за" изграждане на нов блок в АЕЦ "Козлодуй".

Би било добре Бойко Борисов своевременно да чува и осмисля позициите на ДСБ, в частност за "Белене", коментираха в понеделник от ДСБ на редовната си пресконференция.

Иван Иванов и Петър Москов от ръководството на ДСБ изтъкнаха още, че ГЕРБ изричат "дума по дума, заключение по заключение" тезите, които ДСБ "повтаря от години". Когато Борисов повтаря концепцията на ДСБ, звучи като заявка за членство в партията, допълни на шега Петър Москов.

"Това на нас ни звучи колкото смешно, толкова и сериозно като желание за членство в ДСБ. Пред вас ще кажем, че нашият устав изисква това да стане в районната организация, където той живее, т.е. в Банкя. Ако там хората го одобрят, ще го измислим", заяви с усмивка Москов.

"Там имаме добра районна организация", продължи Иванов, след което колегата му възкликна: "О, да!"

Българските граждани трябва да участват в предстоящия референдум и да гласуват против АЕЦ "Белене". Проектът за нова централа е "измама", в която народът е оплетен вече няколко години, заяви Иван Иванов, който е от инициативния комитет "НЕ на Белене".

Той обяви, че от 8 януари организацията ще изпраща свои пратеници във всеки областен град, както и ще участва активно във всички медийни събития по темата.

След нашата кампания ще има промяна в нагласата на привържениците на този корупционен проект, коментира Иванов. Ако, по думите, управляващите бяха чули позицията на ДСБ още през 2009 г., сега нямаше да се похарчат 20 млн.лв. за националното допитване.

От инициативния комитет призовават лидерите на партиите, стоящи зад комитетите "за" и "против" строителството на втората ядрена централа - Сергей Станишев и Иван Костов, да участват в директен дебат на 11 януари по БНТ.

"Ние подновяваме нашата покана и особено категорично заявяваме, че бихме желали да видим в дебат лидерите на двете партии, които стоят зад двата инициативни комитета – лидерите на ДСБ и БСП Иван Костов и Сергей Станишев", обяви Иван Иванов.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?