С кандидатурата ми България създава история в НАТО

С кандидатурата ми България създава история в НАТО

Ден, след като правителството издигна официално кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО, с което предизвика изненада и тих скандал в Алианса, в петък бившият външен министър заяви, че правителството всъщност не е направило нищо лошо и дори е поело по историческия път да направи по-прозрачна процедурата за избор на натовския шеф.

Паси обясни, че в момента няма ясна процедура за избор на генерален секретар на НАТО и България "създава, така да се каже, история", като издига официално кандидатурата му.

"България създава история, защото ние за пръв път тръгнахме по този ясен и прозрачен начин", поясни Паси пред БНТ в петък.

Ден по-рано световните агенции съобщиха, че кандидатурата на Паси е изненадала дипломатите в НАТО и е довела до скандал. Според дипломат, пожелал анонимност, българският ход е в разрез с "традицията на запазване на дискретност". Цитираният дипломат допълва, че практиката е първо да се направят сондажи в столиците на страните от НАТО и изрази съжаление от "несполучливия и неудобен" ход на правителството в София.

Соломон Паси потвърди, че процедурата за избор на генерален секретар на НАТО се изразява в дискусии в Брюксел около кой кандидат ще се събере най-голяма подкрепа и коя страна ще може да излъчи такъв човек, но според него България по никакъв начин не е постъпила "нахално" и дори е направила "много добре".

"Ние в България много неща направихме за пръв път по пътя си към НАТО и смятам, че във всеки един от тези пъти успявахме. България беше първата страна, която предложи да напусне Варшавския договор и да се присъедини към НАТО. България бешe първата страна, която създаде Атлантически клуб... Аз не смятам, че трябва да имаме комплекс от това, че правим нещо за пръв път", посочи Паси.

Той обясни още, че премиерът Сергей Станишев е казал на бившия президент на САЩ Джордж Буш, че ще издигне неговата кандидатура още през юли миналата година.

Бивши военни и леви интелектуалци против кандидатурата на Паси

Общественици и интелектуалци призовават българските граждани "да не стоят безучастни по повод българската номинация за избор на следващия генерален секретар на НАТО". Това се заявява в разпратено до медиите послание, наречено "Открито писмо на общественици и интелектуалци против кандидатурата на Соломон Паси за генерален секретар на НАТО".

Под писмото стоят подписите на актьора Петър Слабаков, на кмета на Благоевград Костадин Паскалев, на бившия военен министър от времето на Жан Виденов ген. Любен Петров, на режисьора Дучо Мундров, на бившия депутат от левицата и преподавател в Пловдивския университет Огнян Сапарев, на журналиста Борис Спасов, актрисата Цветана Гълъбова, съпруга на Петър Слабаков, о.р. ген. Вълкан Дапчев, Румен Дечев, Мария Бойкикева, полк. Цоло Младенов, Татяна Иванова, Васил Васев.

Мандатът на сегашния генерален секретар на Алианса - холандецът Яп де Хоп Схефер, изтича на 31 юли. Списъкът с потенциалните кандидати за поста е доста дълъг. Споменават се датският премиер Андерс Фог Расмусен, министърът на външните работи на Полша Радослав Шикорски, норвежкият му колега Йонас Гар Стьоре, канадският министър на отбраната Питър Маккей и бившият словенски министър-председател Янез Янша, както и Соломон Паси.

Паси обеща "да не се надува", ако бъде избран за шеф на НАТО, и обясни, че България трябва да лансира кандидатурата му като регионална. "Ние трябва да представляваме Балканите, трябва да представляваме нова Европа, трябва да представляваме Черноморието, Средиземноморието, Кавказкия регион", поясни той.

Изборът на НАТО зависи в най-голяма степен от САЩ и нещата са в ръцете на новия американски президент Обама. Очаква се новият генерален секретар на НАТО да бъде обявен по време на Срещата на върха на Алианса в началото на април, която ще се проведе в Баден Баден и Страсбург.

Междувременно личният астролог на италианския премиер Силвио Берлускони Теодора Стефанова прогнозира, че именно Соломон Паси ще бъде новият генерален секретар на НАТО. Според нея ще се стигна до балотаж с датския кандидат Андерс Фог Расмусен, но ще победи Паси.

Споделяне

Още по темата

Още от България