С контролиран взрив пуснаха последните 3 км от мгистрала "Струма"

Колони от автомобили на гръцката граница заради забавения старт на пускането на обекта

С контролиран взрив вместо с рязане на лента бяха пуснати в четвъртък последните три километра на магистрала "Струма" преди гръцката граница. Това стана в присъствието на регионалния министър Лиляна Павлова, председателя на управителния съвет на агенция "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров и областния управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Заради неуспешния първи взрив и закъснението на министър Павлова се образуваха колони от чакащи автомобили на гръцката граница, защото движението беше спряно около 17 часа, предаде БГНЕС.

След успешния втори контролиран взрив, при който беше разрушено старо мостово съоръжение, движението от 435 до 438 километър от магистрала "Струма" беше пуснато двупосочно с временна организация на движението до окончателното завършване на магистралното трасе.

Целта е в активния туристически сезон, когато много хора пътуват към морските курорти на Гърция, движението да е много по-безопасно и да не се създават неудобства на жителите на трите населени места, посочи Лазар Лазаров.

Работи се на 24-часов режим с пълна мобилизация, така че обектът да е готов на 1 август, каза министър Павлова след проверката на строителните дейности.

Със завършването на 15-километровата отсечка от Сандански до ГКПП "Кулата" времето за пътувате до границата с Гърция ще се съкрати с около 1 час, посочи Лазар Лазаров.

С пускането на последните три километра от "Струма" се изнася и транзитният трафик от селата Кулата, Чучулигово и Марино поле, чиито улици бяха разрушени. Министър Павлова обеща те да бъдат възстановени с пари от държавния бюджет.

Строителството на 15-километровата отсечката от Сандански до ГКПП "Кулата" на магистрала "Струма" започна на 5 април 2012 г., когато беше направена първата копка по времето на първия мандат на министър Павлова. По договор изграждането трябваше да стане за 23 месеца и да приключи през март 2014 г., но не се случи.

Вместо това изпълнителят на обекта - гръцката компания "Актор", на няколко пъти поиска удължаване на сроковете и още пари за довършването на отсечката. В повечето случаи исканията ѝ бяха уважавани от държавата, защото не си беше свършила работата с отчуждителните процедури, а инженерни мрежи липсваха в проекта. Първоначалният договор с "Актор" беше за малко над 67 млн. лв. с ДДС.

Няма официална информация с колко още се е оскъпила отсечката, но не е с по-малко от 20 млн. лв. според публикуваните допълнителни търгове в регистъра на обществените поръчки.

Междувременно БГНЕС съобщи, че заради забавянето от "Актор", благоевградската фирма "Агромах" е поела изграждането на обекта. Представител на "Агромах" е бил на откриването на отсечката.

Строителният надзор се осъществява от "Пътинвестинженеринг" АД срещу 356 419 лв. с ДДС.

Проектът се финансира от оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. и трябва да бъде завършен до края на годината, за да не загубим парите

Общата дължина на магистрала "Струма" от пътен възел Даскалово до гръцката граница, е 150 км. Аутобанът е част от европейския коридор ІV и от трансевропейската автомагистрала "Север – Юг".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?