С коронавирус са 48 медици от "Пирогов", 7 са хирурзи

Бойко Борисов и проф. Асен Балтов след обиколката в "Пирогов". Сн. БГНЕС

В спешната болница "Пирогов" има 48 медицински работници, заразени с коронавирус. От тях 20 души са от хирургията на болницата. Заразените хирурзи са 7. В болницата работят 2300 души. 

Данните бяха обявени от директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Преди това той разведе премиерът Бойко Борисов из ремонтираните отделения на лечебното заведение, за които са осигурени пари от различни държавни институции.

Асен Балтов уточни, че 20 от случаите са в резултат на вътреболнична инфекция, заради приети заразени спешни пациенти, за които не е бил ясен рискът. Осем медици са заразени в работна среда.

По данни на оперативния щаб общо заразените медици в страната са 182-ма. Така излиза, че в "Пирогов" работят над една четвърт от инфектираните медици.

Двама от всички заразени медици починаха - д-р Илияна Иванова от Инфекциозното отделение на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен и д-р Нели Пандева - Илиева от "Спешна помощ" – София.

След обиколката на "Пирогов" Борисов каза, че е доволен от това, което е видял. Традиционно посещението му беше излъчено на живо във фейсбук профила на премиера. Той посети обновените клиники по неврохирургия, лицево-челюстна хирургия. Вида и новият ядрено-магнитен резонанс на "Пирогов". Лекарите, работещи там, му обясниха, че изследванията на пациенти, които се изписват след прекаран коронавирус, показват, че белите им дробове все още са засегнати от инфекцията. Такива били резултатите дори при два отрицателни PCR теста за наличието на вируса в организма на хората. Тепърва щяло да се проучва до колко трайни са уврежданията на белите дробове след прекарана инфекция.

При обиколката си Борисов се снима с работещи и пациенти в болницата. Благодари на медиците за работата, а те не пропуснаха да върнат благодарностите. Премиерът заяви също, че заръчал да се шият "летни престилки" за медиците на първа линия.

Споделяне

Още по темата

Още от Коронавирус

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?