Росен Плевнелиев:

С корупция, бюрокрация и непредвидимост не е възможен напредък

Трябва деполитизиран подход по еврофондовете, проблемът с "Околна среда" е в периода 2008-2010 г.

Росен Плевнелиев участва във форум за иновациите и конкуренцията, сн. БГНЕС

Докато не преодолеем бюрокрацията, неефективността на публичните институции, тяхната непредсказуемост, и същевременно корупционната среда, докато не осигурим абсолютното върховенство на закона, не можем да очакваме сериозен напредък и позитивна промяна, заяви президентът Росен Плевнелиев.

 

"Да си беден и да си последен не е диагноза за България, а показва, че можем да вървим само напред и да изпреварваме другите. Това е моментно състояние, което категорично може да бъде променено с общи усилия и с правилни политики", посочи държавният глава.

 

В рамките на форум за конкурентоспособността държавният глава за пореден път "заклейми" провала в изграждането на електронното правителство в България и определи иновациите за "стратегически важен приоритет", който може да реши сериозните проблеми на нацията като доходите и демографския проблем.

 

Освен това Плевнелиев обяви, че все още не е решил дали ще наложи вето на планираната 20-процентната такса за зелена енергия и коментира, че проблемите за спрените пари по оперативна програма "Околна среда” датират в годините 2008-а, 2009-а и 2010 година.

 

Той коментира още, че не би искал да влиза в детайл кой с какво е допринесъл, но очевидно има проблем и не трябва да си "посипваме главата с пепел", а да го решим.

 

"Тогава поне две правителства са управлявали. Нещо повече, в тази оперативна програма много силен е почеркът и на кметовете, едва ли аз като президент сега ще започна да гледам проект по проект кой кмет какво е правил - дали е бил "червен", дали е бил "син". Но е много важно България да има деполитизиран, надпартиен подход по еврофондовете, да покажем професионализъм", заяви Плевнелиев.

 

Преди ден премиерът Пламен Орешарски обвини предишните управляващи за спрените над 900 млн. евро по оперативна програма "Околна среда" и това предизвика Европейската комисия (ЕК) да го опровергава и да уточнява, че не е обвинявала конкретни лица или политически партии.

 

Вето върху бюджета само със сериозни аргументи

 

Плевнелиев коментира, че все още не е взел решение дали ще върне текстове от Закона за бюджета за следващата година, въпреки че вече даде сигнали, че не приема еднозначно таксата за зелена енергия.

 

"Не може от няколко проблема да стигнем до големия извод за ветото - бързо, лесно и емоционално. В Президентството изчакваме да видим последните точки, запетайки и цифри в закона и искаме да направим своите анализи. Ще се отнесем много сериозно, не мога в момента по никакъв начин да предскажа какъв ще е изводът и какво ще бъде решението. Но при всички случаи ще се отнеса максимално сериозно към ангажимента си, и винаги съм казвал, че налагам вето само с аргументи", посочи Плевнелиев.

 

Парламентът прие окончателно в четвъртък 20-процентната такса върху приходите от производство на вятърна и слънчева енергия, но още в петък таксата ще бъде модифицирана и диференцирана по видове енергия като е възможно за фотоволаиците да има различни ставки и по година на присъединяване на мощностите.

 

Плевнелиев: Държавата да не пречи

 

Държавният глава посочи още, че е стратегически важно е създаването на национален иновационен борд.

 

"Всеки път, когато се оплакваме, че доходите са ниски, трябва да си даваме сметка, че решението е иновации, защото те създават добавена стойност, от която могат да се плащат по-високи заплати", каза държавният глава.

 

По думите му България има огромен потенциал за иновации, само че предприемачите имат нуждата "държавата да не пречи, да ги подкрепя с ясен фокус и да разпредели публичния ресурс, както и ЕК го прави – смислено".

 

Плевнелиев отново критикува бавните темпове на работа по проекта за създаване на електронно правителство, за което се говори вече 15 години и са инвестирани над 400 млн. лева.

 

"Преди 6 месеца служебното правителство прие национален интегриран план за въвеждане на електронното правителство, валиден за всички нива в държавната администрация - от кметове до министерства, със съответни срокове, отговорници и бюджети. Шест месеца по-късно обаче този план стои в нечие чекмедже и не се изпълнява, междувременно Гърция направи министерство на електронното правителство, Румъния и Хърватия инвестират в подобряването на електронните услуги", каза Плевнелиев.

Споделяне

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?