С кратък неформален разговор Станишев се запозна с Обама и го покани у нас

С кратък неформален разговор Станишев се запозна с Обама и го покани у нас

Премиерът Сергей Станишев, който представлява България на срещата на високо равнище ЕС-САЩ в Прага, е имал кратка лична среща с президента на САЩ Барак Обама в неделя, предаде правителствената информационна служба. Българският премиер е пожелал на американския президент успехи в изпълнението на програмата за реформи в САЩ в контекста на мерките за преодоляване на последиците от глобалната финансово-икономическа криза. Обама е заявил, че искрено желае успех на целия български народ. От своя страна Станишев го е поканил да посети страната ни.

В конгресния център на Прага, където се провежда срещата на върха САЩ-ЕС, президентът на САЩ е направил опознавателни срещи с лидерите на членките на ЕС. В неформална обстановка те се запознаха лично и разговаряха за общите усилия за преодоляване на негативните последици от световната икономическа и финансова криза.

Това беше първата възможност да бъдат обсъдени тези теми с новоизбрания президент на САЩ и на практика в Прага беше продължен на най-високо равнище диалогът, започнал на срещата на Г-20 в Лондон и на 60-тия форум на НАТО в Страсбург и Кел.

Проведената в Лондон преди дни среща на Г-20 и взетите решения от лидерите на най-развитите държави за преодоляване на световната икономическа и финансова криза бяха основна тема на разговорите на българския министър-председател и с президента на Франция Никола Саркози и с премиера на Италия Силвио Берлускони.

Преди началото на работната сесия на срещата на върха ЕС-САЩ в Прага българският премиер Сергей Станишев разговаря още с федералния канцлер на Австрия Вернер Файман, с премиерите на Португалия и Словакия Жозе Сократиш и Роберт Фицо, както и с кипърския президент Димитриос Христофиас, предаде правителствената пресслужба.

След края на срещата в Прага пред български журналисти премиерът обясни основните акценти на разговорите в Прага, които са били аспектите на финансовата и икономическата криза, въпросите на енергийната сигурност, мерките за ограничаване на климатичните промени, ситуацията в Афганистан, Иран и Близкия изток. Държавните и правителствените ръководители на ЕС и САЩ са постигнали тясно разбирателство за мерките за преодоляване на негативните ефекти от глобалната криза, каза още премиерът.

Позициите на България за мерките, които тя предприема по отношение на проявите на кризата и които са били изразени от премиера на срещата, са получили силна подкрепа от страна на британския премиер Гордън Браун - другият правителствен лидер, взел отношение по предприеманите от ЕС и САЩ мерки за справяне с кризата. Гласът на България бе чут, каза пред журналистите министър-председателят.

САЩ и ЕС са най-големите икономики в света и трябва да работят в тясна координация за запазване на работните места, засилване на банковите регулации и на ролята на международните финансови институции, единодушни са били лидерите в ЕС. Според българския премиер, има три ключови условия, за да могат решенията от Лондон на лидерите от Г-20 да получат реализация. Това са бързината, мащабът на предприеманите мерки и тяхната устойчивост, подчерта премиерът Станишев.

Какво каза Станишев на срещата ЕС – САЩ?

Общият успех на Европа и Америка води и до просперитет на всички държави по света. Това е заявил премиерът Сергей Станишев пред американския президент Барак Обама и пред държавните и правителствени ръководители на страните от ЕС по време на срещата на върха ЕС-САЩ в Прага. Можем да излезем от безпрецедентната икономическа и финансова криза само ако сме заедно, обединени както в усилията, така и в различията си, е подчертал министър-председателят в обръщението си към лидерите, в което е акцентирал върху мерките, необходими за преодоляване на финансовата и икономическата криза.

Според премиера кризата дава и възможност за внимателно преосмисляне на връзката между пазара и регулациите, както и за засилване на ролята на международните финансови институции и за ускоряване на развитието на новите технологии. Премиерът е казал още, че регулациите безспорно са важни за ефективното функциониране на финансовите пазари, но не трябва да се забравя, че те трябва да подпомагат пазарните сили и конкуренцията, а не да ги ограничават.

Прекаленото инжектиране на финансови стимули в икономиката, без да сме сигурни, че ще достигнат до реалният сектор, също не е ефективен модел, затова в България създадохме модел, чрез който отпуснатите от правителството финансови средства вече реално се усвояват от производствения сектор, е допълнил той пред лидерите на САЩ и ЕС. Кризата е възможност за всички нас да преосмислим приоритети и политики и трябва да използваме тази възможност, за да станем още по-единни, заявил българският премиер по време на срещата на върха.

Станишев каза пред журналистите, че е доволен от ясния ангажимент, поет от президента Барак Обама, САЩ да се превърнат в лидер в областта на мерките в глобален мащаб за преодоляване на последиците от климатичните промени.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?