С куп тържества българите в Ню Йорк отпразнуваха 24 май

Българите в Ню Йорк отпразнуваха 24 май с много събития – прекрасен концерт в Карнеги хол на петима млади български музиканти, две изложби, моноспектакъла на Камен Донев “Мартин, Данчо и майка им” в изпълнение на неочаквано приятното за тукашния български зрител откритие - Карла Рахал от Народния театър.

Едно най-вълнуващите преживявания за празника беше концертът на българския детски хор “Гергана” - Ню Йорк в централата на ООН. Идеята за концерта беше на ръководството на хора, което получи гореща подкрепа на мисията ни при ООН в лицето на г-н Иван Пиперков (и който на самия концерт първи поздрави присъстващите), временно управляващ, и г-н Калин Димитров, аташе.

Във фоайето на Общото събрание на ООН, близо до махалото на Фуко, да чуят нашия хор се събраха и аплодираха български и чужди дипломати, сред които и генералният ни консул в Ню Йорк г-н Николай Милков и посланиците в ООН на Сърбия и Македония, служители на световната организация, много българи, американски и други туристи.

Децата започнаха с “Върви, народе възродени” на български и английски. Преводът е на Валентин Хаджийски. В репертоара си освен детски песни, хорът има и български класически и народни песни и няколко американски.

Българският детски хор “Гергана” беше създаден през октомври 2004 г. от джаз певицата Гергана Велинова, някогашен солист на детската група “Пим-Пам”. Децата са от 5 до 15 годишни. Консултант е българската изпълнителка Стефка Евстатиева, която живее в Ню Йорк. В момента диригент е Красимира Иванчева, а пианист от създаването е Даниела Стоянова.

Един от първите проблеми в 2004 г се оказа разбирането на остарели и редки български думи. Текстът на песните бе обясняван дума по дума. Идеята хорът да стане и училище възникна най-естествено. Днес хорът- училище има две основни групи, в които се редуват пеенето с четене и писане на български. Ученето на родния език чрез пеене е наистина добра идея. Учителки са Нели Хаджийска и Яна Калинкова. Всички те са доброволци.

На 24 май зрителите видяха 20 български деца, които с лекота минаваха от български на английски и обратно. Те не само пеят, но и танцуват и играят някои от песните в репертоара си като “Дона на порти седеше” и “Сърцето на Америка”. За артистичното им поведение се грижи българската актриса Мадлен Чолакова.

 

 

 

Споделяне

Още от