С лозунга "Русия без Путин!“ хиляди протестираха в Москва срещу блокирането на "Teлеграм"

С лозунга "Русия без Путин!“ хиляди протестираха в Москва срещу блокирането на "Teлеграм"

Хиляди се събраха в понеделник в центъра на Москва, за да протестират срещу скорошните ограничения на свободата в интернет в Русия

Проявата, организирана от Либертарианската партия в Русия, събра на централния булевард "Академик Сахаров" около 10 хиляди човека, предаде Асошиейтед прес.

 

Участниците в разрешената акция са били 7500 според московската полиция, цитирана от ТАСС.

Демонстрантите издигаха транспаранти с текст : "За свобода на словото", "Долу царя!" и "Русия без Путин" и хвърляха хартиени самолетчета с логото на "Teлеграм".

 

Някои от ораторите обвиниха президента Владимир Путин, че насърчава ограниченията върху свободата в Интернет.

 

Руските власти започнаха да блокират този месец популярното приложение за комуникация "Телеграм" в изпълнение на постановено в тази връзка съдебно решение.

До съдебния акт се стигна, след като "Телеграм" отказа да сподели информационни масиви с Федералната служба за сигурност по съображения за защита на личните данни на потребителите.

От "Телеграм" бяха обявили, че приложението ще продължи да функционира въпреки забраната.

В изпълнение на съдебното решение руският телекомуникационен регулатор Роскомнадзор блокира по-рано през април някои сървъри, собственост на Гугъл и Амазон, и по този начин засегна милиони руски уебсайтове.

Опозиционният активист и изтъкнат блогър Алексей Навални каза на днешния митинг, че властите се опитват да нарушат личното пространство на хората в мрежата.

"Включвам телевизора и виждам новината, че някои хора са решили, че имат правото да прочитат всичко, което съм написал в "Телеграм". Аз няма да търпя това", заяви той.

Руският предприемач Павел Дуров, разработил "Teлеграм", написа в социална медия, че митингът е "безпрецедентен" и че е "горд да е роден в една и съща страна" с протестиращите.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят