С месец е удължено кандидатстването за 350 млн. лв. за наука

Въпреки подводните камъни в процедурата и липсата на проекти просветното министерство не прекрати процедурата

С месец е удължено кандидатстването за 350 млн. лв. за наука

Просветното министерство реши да удължи с повече от месец процедурата за подаване на проекти за изграждане на за центрове за върхови постижения и центрове за компетентност по Оперативната програма "Наука“, въпреки препоръките на вицепремиера по икономическите въпроси Томислав Дончев за прекратяването ѝ заради получени сигнали от научната общност, че в изискванията за кандидатстване са били направени промени в хода на процедурата.

Срокът за кандидатстване за усвояването на 350 млн. лв. за наука изтичаше на 23 януари в 19 часа, но в петък вечерта от Министерството на образованието съобщиха за отлагането му до 23 февруари 2016 г. Решението било взето, защото три дни преди изтичането на времето за внасяне на документи, нямало подаден нито един проект.

Освен това били отчетени исканията на няколко научни организации за допълнително време за подготовка на проектите.

Този изход от ситуацията е различен от препоръчания от Дончев за прекратяване на процедурата, изглаждането на допуснатите технически грешки и обявяването ѝ отново. Като втори вариант обаче и той допуска удължаване на срока. След продължили цял ден размисли в просветното ведомство в отсъствието на министъра на образованието и науката Меглена Кунева, която е в Брюксел, от съобщението става ясно, че проблемите се отстраняват в крачка и "поправки на технически грешки са оповестени по съответния ред на сайта на програмата и в системата ИСУН 2020".

Кунева коментира в съобщението на ведомството си, че"не е коректно спрямо учените на България темата да се използва спекулативно за предизборни цели".

Само преди ден от министерството твърдяха, че направените промени в изискванията към кандидатите са несъществени и заради това удължаване на срока не е необходимо.

Тогава ресорният зам.-министър Красимир Киряков обясни, че искането за увеличаване на срока е от по-малката част от консорциумите – тези, които са се ориентирали по-късно да пишат проектни предложения. Докато участниците, които отначало са започнали да работят сериозно, не са искали удължаване на срока.

Същевременно темата беше и политически експлоатирана от БСП. Левицата оповести писмото, с което Дончев иска от ведомството на Меглена Кунева спиране или удължаване на процедурата. Според БСП по този начин страната ни губи “350 млн. лева европейски пари“.

От кабинета на Дончев обаче категорично отричат подобна трактовка на казуса. “Към момента не може да се говори за никакви спрени пари от страна на ЕК или за предстоящо спиране на евросредствата за оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж".

Друг проблем на конкурса е, че все още не е приключила обществената поръчка за международните оценители, които ще пресяват проектите.

Промени в последния момент

Причината Дончев да поиска спиране или отлагане на процедурата е промяна в насоките за кандидатстване без наличието на нормативни основания, което поставя участниците в неравностойно положение.

Въпреки че двете процедури са обявени още на 22 август 2016 година, на 30 декември в документите за кандидатстване са нанесени съществени промени, представени от МОН като технически поправки. Те били достъпни на сайта на МОН само 5 дни, от които едва 2 работни - до 3 януари 2017 г. Така например в част от документите било променено изискването за съотношението "задължения-собствен капитал" на кандидатите, с което на практика се променят допустимите кандидати. Думите "е било по-голямо" били заменени с "не е било по-голямо", което представлява съществено изменение на смисъла на насоките за канидатстване.

Променен бил и процентът за максимално допустимите разходи за публичност и визуализация - увеличен е от 0.5% на 1%, което макар и в полза на участниците, пак изисква преработка на документацията за кандидатстване.

Отпаднало е и изискването за заверяване на преведени документи от заклет преводач, което също е в помощ и по искане на част от кандидатите, но се счита за съществена промяна на условията.

Още подводни камъни

Като проблем пред оперативната програма за наука се очертава и забавянето на

Националната пътна карта за научно-изследователската инфраструктура, която трябваше да бъде одобрена от правителството през февруари. Същото се отнася и за липсата на одобрена от Народното събрание актуализирана Национална стратегия за развитие на научните изследвания. Актуализираната стратегия ще може да бъде одобрена от парламента чак през юни, след провеждане на парламентарните избори.

Споделяне

Още по темата

Още от България