С месец закъснение малкият Байрям ще постъпи в германска болница за трансплантация

Случаят на детето е връщан заради неточности във фонда и от Москов, и от Семерджиев

С месец закъснение малкият Байрям ще постъпи в германска болница за трансплантация

Деветгодишният Байрям Али, който се нуждае от трансплантация, ще бъде приет в болница в Германия на 27 март, съобщи здравното министерство. Това ще се случи близо месец след първоначално определената му дата, след като Министерството на здравеопазването спря детето в последния момент заради “непълноти в документацията“, при положение, че то беше одобрено от Обществения съвет на Фонда за лечение на деца още през ноември миналата година.

Новият директор на фонда Тинка Троева изнесе редица неточности, които е установила при поемането на поста си, довели до забавянето на процедурата с лечението на детето.

Според Троева донорът (бабата на детето) не е бил включен като пациент съгласно правилата за координация на системите за социална сигурност в Европейския съюз. Предстои НЗОК да издаде допълнителен формуляр S2, поeмащ разходите за предоперативните изследвания на бабата на Байрям, както и неговата хемодиализа в германската клиника. Допълнително, извън подписания от Министерството на здравеопазването формуляр за лечението в чужбина на детето, се изискват 50 300 евро за хонорар на избрания хирург, пребиваването в болницата Тюбинген и осигуряването на преводач за целия престой, който може да продължи до няколко месеца.

Справка в НАП е показала, че Селима Али е с прекъснати здравноосигурителни права от февруари 2012 г., което е пречка за поемането на разходите ѝ от НЗОК. За щастие всички здравни вноски са платени от благодетел, пожелал анонимност.

Д-р Троева припомня, че от страна на Фонда за лечение на деца е било пратено два пъти искане за издаване на формуляр S2 за трансплантацията на Байрям Айше до Министерството на здравеопазването (на 16.01. – в мандата на министър Москов, и на 06.02. – в мандата на министър Семерджиев), като и двата пъти искането е връщано заради непълноти и неточности в представената документация, които е трябвало да бъдат отстранени от Фонда за издаване на S2.

Неяснота има и относно възможността бабата на детето да бъде донор – не са били представени в Министерството на здравеопазването документи в подкрепа на това.

В искането за издаване на формуляр S2 до МЗ не са били включени становищата на двама външни експерти по трансплантология и урология, а на детски нефролози. Те не са посочили причина за невъзможността лечението на детето да бъде извършено в България, както изискват Правилникът на Фонда и правилата за координация на системите за социална сигурност в ЕС.

"В България има 4 болници, в които работят специалисти-трансплантолози: Университетска болница "Лозенец“, УМБАЛ "Св.Марина“, Александровска болница и УМБАЛСМ "Пирогов“, уточнява директорът на Фонда за лечение на деца. „Тези специалисти не са били потърсени за становище. Изтъква се името на д-р Пеев от "Пирогов", но негово становище не е прикрепено към документацията до МЗ“, казва тя.

На 01.03. министърът на здравеопазването Илко Семерджиев подписа формуляр S2 за лечението на малкия Байрям след заключенията на консилиум специалисти и окомплектоването на нужните документи за трансплантацията.

"След изчистването на всички нередности и издаването от НЗОК на допълнителния формуляр S2 за изследвания на Селима Али и хемодиализата на Байрям в германската клиника, двамата ще бъдат приети в Университетската болница в Тюбинген на 27 март“, каза в заключение Троева.

Същевременно състоянието на 9-годишния Байрям, който чака за трансплантация на бъбрек в Германия, се влошава, съобщи бТВ. В момента детето пътува 4 пъти в седмицата до Стара Загора, за да му бъде правена хемодиализа.

Заключението на лекарите е, че детето има сериозен проблем със сърцето, което е увредено от високото кръвно и честите процедури.

От Фонда за лечение на деца преди ден за първи път са се свързали с бабата на момченцето, за да я уверят, че процедурата по заминаването е в ход.

Споделяне

Още по темата

Още от България