Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

С местни референдуми ще върнем софиянци в управлението на София

1 коментар
Стоян Александров, Симеон Славчев

Доц. Стоян Александров, водач на листата на „Движение 21”

На 66 години. Финансист по образование. Преподавател в УНСС. Работил е в БНБ – Кюстендил. През периода 1993-1995 г. е бил служител в управление “Финанси” в Окръжния народен съвет в Кюстендил. В началото на 90-те години оглавява данъчното управление в Министерството на финансите. През 1992 година става Министър на финансите в правителството на Любен Беров. Бил е директор на Централна кооперативна банка и председател на Надзорния съвет на D банк. Владее руски, немски и сърбохърватски езици.

Инж. Симеон Славчев, номер 2 в листата на „Движение 21

На 37 години. Завършил Технически университет – София, магистър по „Индустриален мениджмънт” и „Инженерна логистика”. Специализирал „Инженерна икономика” в Университет Бремен и „Политически мениджмънт“ в Българско училище за политика към Нов български университет. Завършил „Академия за социална политика“ на Института за социална интеграция и има придобита допълнителна професионална квалификация по „Управленски умения“.
Към момента е изпълнителен директор на инженерна компания.

За да имат районните кметове независимост, 30% от бюджета на София да се разпределя пропорционално спрямо приноса на приходите, предлагат кандидатите за общински съветници на „Движение 21“ доц. Стоян Александров и инж. Симеон Славчев

Майка бута количка с дете по улицата вместо по тротоара, защото липсва или е зает от коли. Два винкела за подход към подлеза. След поредния пороен дъжд основни булеварди в столицата са се превърнали в пълноводни реки, в които автомобилите се носят по течението. Шахтите са непочистени, спирките са наводнени и качването в автобуса е изпитание не само за инвалидите, но дори и за хората без проблеми. В някои квартали къщите също са наводнени, защото се оказва че в 21-ви век на редица места няма канализация дори в европейска столица. За да избегнеш задръстванията или просто, защото искаш да допринесеш за опазването на околната среда, взимаш колелото и изненада – вeлоалеята на булевард “България“, която до скоро си ползвал, се е изпарила след поредния ремонт. Някак си стигаш до ремонтирания бул. “Витоша“ и усещаш как модерният уни паваж се движи под краката ти. Искаш да се качиш на Витоша с лифта, но този от Княжево до Копитото го няма от десетилетията, а билетът за кабинковия е 10 лв. до историческата дата 9 ноември 2015 г., което подсказва, че ще има ново увеличение.

Това са само малка част от всекидневните проблеми, посочени от столичани в кампанията „Посочи проблем“, която стартира „Движение 21“. Инициативата не е само преди местните избори, а постоянна, като целта е решаването на всеки конкретен казус, казва кандидатът за общински съветник на София и заместник-председател на партията инж. Симеон Славчев. За целта е   създадена фейсбук страница  , като идеята е тя да се превърне в платформа не само за оплаквания, но и за споделяне на идеи и обмяна на опит в търсене на дългосрочни решения, а не временно закърпване на положението, обяснява инж. Славчев. .

Въпреки че през последните години се направиха доста ремонти в София, това не е достатъчно. Ако влезете дори и в малък квартал, жителите му веднага ще посочат поне 15 проблема, допълва водачът на листата за общински съветници в София на „Движение 21“ финансистът Стоян Александров. Това са показали срещите му с хората по време на кампанията. „Безспорно е, че през последните години градът се променя и има успехи, но може и още, столичани заслужват повече“, допълва Александров. „Трябва да сме честни през избирателите и да кажем, че няма как с магическа пръчка да решим всичко от раз, но ще търсим интегриран подход и няма да оставим на мира столичния кмет, докато не бъде отстранен проблемът“, обещава бившият финансов министър. Той дава конкретен пример с улицата, на която живее в Горна баня. До преди дни е приличала на швейцарско сирене с огромни дупки и ровове. След като в предизборните диспути дава за пример този нерешен от години проблем, макар и да не и е направен основен ремонт, ямите са временно запълнени и въпросът е решен поне до пролетта. Според Александров трябва да се сложи край на политиката „всичко за центъра“ и усилията да бъдат насочени и към крайните квартали, където също живеят хора, които плащат не малки данъци.

Политиката на „Движение 21“ обаче залага не на временните решения, а на дългосрочните, за да не се хвърлят пари на вятъра. Гражданската платформа „Посочи проблем“ е основата за изваждането на основните приоритети не само в София, но и във всеки един град, както и за управлението на държавата, защото за някои от проблемите са необходими промени в законодателството, обяснява инж. Симеон Славчев.

Приоритетите на София

От кампанията „Посочи проблем” са изведени пет основни приоритета, по които „Движение 21“ ще работи в столицата – достъпна градска среда, зелена София, културно наследство и туризъм, интегриран градски транспорт, пряко участие на гражданите в управлението на Столична община.

Искаме да има достъпната градска среда за всички – за хората с уреждания, майките с колички, възрастните и малките деца“, казва инж. Славчев. Затова е необходимо, когато се изграждат улиците и обществените сгради да се спазват разпоредбите на Наредба 4 на Министерството на регионалното развитие. В нея нормативно е определено как се случват нещата, но на много места в столицата изискванията не се спазват. Затова е време изискванията в наредбата да бъдат приложени на практика. Неслучайно на избираемото трето място   в   листата ни за общински съветници е д-р Иван Янев, който е незрящ и е председател на федерацията „Спорт за хора със зрителни увреждания”, обяснява инж. Славчев. С влизането на д-р Янев в Столичния общински съвет ще има по-голям натиск върху общинската администрация за подобряване на достъпността на градската среда. Необходимо е да се въведат скосени тротоари, водещи линии, звукови светофари, платформи, звукова и писмена индикация в автобуси, трамваи, тролейбуси, метро. Наскоро кандидатите за общински съветници на „Движение 21” за София заснеха специално филмче, което нагледно показа с какви трудности се сблъскват хората с увреждания. Филмчето доказва колко е недостъпна градската среда в София. 

Зелена София“ е другият ни основен приоритет, по който ще работим, казва инж. Славчев. Той посочва, че столицата има уникално предимство спрямо много други столици с близостта на Витоша, но на практика столичани пътуват два часа, за да карат ски в Банско. „Затова нашата цел е за върнем Витоша на софиянци“, допълва инж. Славчев. За това по думите му е необходимо да се възстанови съществуващата инфраструктура. Неработещият от години лифт Княжево – Копитото да заработи отново, но на поносима цена за редовия столичанин. Защото сега Симеоновският лифт с билета от 10 лв. не е по джоба на всеки.

Движение 21“ ще работи за намаляване на вредните емисии чрез ограничаване на трафика на коли през центъра, насърчаването на използването на електромобили, велосипеди и мотопеди чрез въвеждане на финансови стимули, изграждане на велоалеи. „Ще настояваме и за премахване на платеното паркиране пред болници, училища и детски градини“, обещава инж. Славчев и веднага допълва, че това трябва да стане чрез въвеждането на работещ механизъм, защото свободните места веднага ще бъдат заети от колите на работещите в околните офиси.

Интегрираният градски транспорт е другата много важна тема, където може да се направи много, смята доц. Стоян Александров. Според него за да се облекчи трафика в пиковите часове трябва да има удобни връзки към големите квартали на София, а не просто да се премести тапата от едното място на другото. Другото решение е обществени паркинги на крайните спирки на метрото. Така като дойдат хора от провинцията или от по отдалечен квартал ще могат да си оставят колата в него, да слязат с подземната железница до града и да си свършат работата, обяснява Александров. Според него е нужна и генерална промяна в начина на плащане за ползването на градския транспорт. Не може цената за една спирка и за изминати десет километра със смяната на няколко превозни средства да е еднаква, смята финансистът. „Липсва икономическа логика, а хората които са се качили за една спирка се изкушават да не дупчат билет и най-вероятно не го правят“, мотивира се доц. Стоян Александров. Той дава пример с градския транспорт на Лондон, където има въведени няколко зони в зависимост от изминатото разстояние.

Един от най-важните ни приоритети обаче е да върнем гражданите в управлението на Столична община, казва инж. Симеон Славчев. Затова „Движение 21“ ще инициира провеждане на местни референдуми по всички важни за София въпроси, както е в Швейцария, допълни той. Съветниците на „Движение 21” в Столичния общински съвет ще настояват решенията от местните референдуми да се изпълняват.

Кандидатите за общински съветници

Движение 21“ няма издигнат кандидат за столичен кмет. Залага на листата с кандидати за общински съветници, които са под номер 2 в интегралната бюлетина. В нея са включени професионалисти, експерти, доказали се в професията си, хора със собствен бизнес и свободни професии, които ще работят за дългосрочно решаване на проблемите, обяснява инж. Симеон Славчев. Смятаме, че проблемите трябва да се решават отдолу нагоре. Затова неслучайно мотото ни е „Отборът на квартала“, обяснява инж. Славчев.

Според инж. Славчев и доц. Александров ролята на общинските съветници е много важна, тъй като те взимат всички решения. Столичният общински съвет определя бюджета на София и за какво ще отидат парите, назначават директорите на общинските агенции и дружества, гласуват наредбите и правилниците, общият устройствен план, по който се застроява столицата. Общинският съвет определя размера на местните данъци и такси, които плащаме. Той е законодателният орган на местно ниво, какъвто е парламентът на национално, докато в ръцете на кмета е изпълнителната власт и на практика той изпълнява само решенията на общинския съвет.

Част от кандидатите за общински съветници на „Движение 21“ са решили да премерят силите си в битката за кметове по райони, макар да си дават ясната сметка, че в момента районният кмет има ограничени правомощия, защото е финансово зависим от Столична община. Затова доц. Александров и инж. Славчев обещават в общинския съвет да работят за създаване на регламент за финансова независимост на районните кметове. Като начало предлагат 30% от бюджета на София да се разпределя пропорционално спрямо приноса на приходите на всеки район. По този начин ще се откроят добрите районни кметове и ще дадем начало да промяна и на законодателството на национално ниво за решаването на един генерален проблем, коментира инж.Славчев.

ГЕРБ няма да има мнозинство в следващия Общински съвет, няма да спечели и всичките 24 места за районни кметове, прогнозира инж. Славчев. „Движение 21“ залага на Емилия Михайлова за кмет на район „Триадица“, доц. д-р Пламен Ралчев на Студентски град, д-р Петър Павлов на Люлин, Георги Кардашев на Красно село, Ралица Цекова на Кремиковци, Георги Димов на Изгрев, Емил Тарасов на Младост, инж. Иван Ганчев на Подуене, Полина Дикова на Сердика, доц. д-р Иван Каназирски на Оборище, доц. д-р Борислав Георгиев на Овча купел, д-р Владислав Иванов на Средец, Христо Гунов на Витоша, Ивайло Петров на Лозенец, д-р Роксана Памукова на Възраждане, Юлиян Стамболски на Илинден, Явор Александров на Слатина, Георги Сотиров на Панчарево, Велико Симов на Банкя, Николай Проданов на Красна поляна, Иван Бакалов на Надежда, Калоян Добрев на Връбница.

Кампания: Местни избори 2015. Платен материал. Купуването и продаването на гласове е престъпление!

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

1 коментар

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.  1. Милостипросим
    #1

    Но дали ще имат силите да го изпълнят? Ето, Бойко Борисов когато се кандидатира за кмет, обеща само да направи художествено осветление на главните административни, културни и култови (превеждам свободно от неподражамия му изказ) сгради. И го изпълни на 150% ! И до днес сградите светят като казина, да го ...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.