С министри на борда в София кацна първият директен полет от Баку

Еднопосочният билет тръгва от 29 евро и се очаква да развие туризма в двете държави

Първата директна въздушна линия между българската и азерската столици бе открита във вторник, когато премиерът Бойко Борисов и колегата му Артур Расизаде изпратиха от Баку полета до София. Сред пътниците на борда бяха и няколко министри от българския кабинет, които придружаваха Борисов в двудневната му визита в Азербайджан.

"29 евро е цената на билета в една посока. Това е една прекрасна възможност азерите да идват на ски и на летен туризъм у нас и да разгледат културно-историческите ни красоти. В същото време българите само за 3 часа могат да дойдат в една прекрасна страна с много традиции“, заяви на официалното откриване на линията в Баку премиерът Борисов. Той изпроводи за София като пасажери министрите на транспорта Ивайло Московски, на енергетиката Теменужка Петкова, на икономиката Емил Караниколов и на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Полетите ще се изпълняват веднъж седмично – във вторник, от азерската нискотарифна авиокомпания "Бута Еъруейс" (BUTA Airlines), която е дъщерна на националния въздушен превозвач на Азербайджан АЗАЛ (AZAL).

Новата линия Баку-София става 77-та за летище "София", а "Бута Еъруейс" – 28-та авиокомпания, извършваща полети до столичната аерогара, която през последната година отбеляза ръст с над 30% на превозените пътници, заявиха от транспортното министерство.

България става и първата дестинация в Европейския съюз, където "Бута Еъруейс" ще има директни полети.

Директната въздушна линия между България и Азербайджан е резултат от договореностите, постигнати между премиера Бойко Борисов и президента на Азербайджан Илхам Алиев при неговото посещение в страната ни през 2015 г. Те бяха потвърдени и по време на визитата на президента Румен Радев в Бащу през октомври 2017 г.

 Очакванията са редовните полети между двете страни ще стимулират развитието на двустранните отношения във всички сфери и ще дадат възможност на хората за достъпно и удобно пътуване. Транспортният министър Ивайло Московски посочи при пристигането с първия полет, че тази въздушна линия е символ на задълбочаващото се приятелство между двата народа и държави, и ще спомогне за осъществяването на множество проекти.

Хиляди азербайджански туристи посещават страната ни и въздушната връзка София-Баку несъмнено ще увеличи броя им, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова, която посрещна в София колегите си от кабинета.

Тя допълни, че ведомството работи активно със своите азерски партньори върху съвместни опознавателни турове за журналисти и туроператори, които ще се проведат в двете държави. Страната ни ще бъде партньор на международното туристическо изложение AITF в Баку, което ще се проведе през април за 17-та поредна година, каза още тя.

Споделяне

Още по темата

Още от България