С над 41 млн. лв. ще се ремонтират 68 дома за възрастни и хора с увреждания

С над 41 млн. лв. ще се ремонтират 68 дома за възрастни и хора с увреждания

С над 41 млн. лв. ще бъдат ремонтирани или изградени общо 68 дома за възрастни и хора с увреждания в 29 общини. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Средствата се отпускат от оперативна програма "Региони в растеж" 2014 – 2020 г. по процедурата "Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания". Тя се реализира заедно с оперативна програма "Човешки ресурси", които осигуряват средствата за обучението и заплатите на персонала в домовете.

Еврофинансирането ще бъде предоставено директно на 29 общини, където се намират центровете. Това са Варна, Велики Преслав, Велико Търново, Враца, Габрово, Горна Оряховица, Димитровград, Дряново, Казанлък, Кърджали, Кюстендил, Ловеч, Малко Търново, Нови пазар, Перник, Пловдив, Русе, Свищов, Своге, Силистра, Сливен, Смолян, София, Струмяни,Тополовград, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.

С над 41 млн. лв. се предвижда да бъдат изградени или ремонтирани, обзаведени и оборудвани 6 дневни центъра за подкрепа на лица с различни форми на деменция и техните семейства. Отделно ще бъдат изградени или ремонтирани и още 68 центъра за грижа за хора с увреждания и възрастни, които ще бъдат в полза на лица с психични разстройства, с умствена изостаналост, с различни форми на деменция и възрастни с невъзможност за самообслужване, е посочено в съобщението на МРРБ.

Във вторник е публикуван проекта на Насоки за кандидатстване по мярката на интернет страниците на МРРБ и оперативна програма "Региони в растеж". Коментари и предложения могат да се изпращат в срок до 13 март 2018 г. включително.

Споделяне

Още от Бизнес