С над 9% пада цената на газа от днес

С над 9% пада цената на газа от днес

Много по-голямо от заявеното преди месец намаление на цената на природния газ за вътрешния пазар от 1 юни, внесе държавният газов доставчик "Булгаргаз" в Комисията за енергийно и водно регулиране в понеделник. Малко по-късно регулаторът обяви, че го одобрява.

Разглеждането от комисията намаление бе 1.7 на сто, но заради спада на тарифите на европейските спотови пазари към края на май, то е преизчислено ище е 9.04 на сто.

Така цената става 20.33лв./MВтч без цени за  достъп, пренос, акциз и  ДДС), която в сравнение с утвърдената за май цена е по-ниска с 2.02 лв.

Намалението, макар и да е сериозно, няма да се отрази върху цените на произвежданата от топлофикациите топлинна и електрическа енергия.

"През месец юни тези енергийни дружества не произвеждат топлинна енергия за отопление на битови потребители. На второ място - цената на природния газ беше един исторически, невиждан досега минимум, което ги прави без съществено влияние. И на трето място - ще се окаже, че евентуално нови изчислени цени биха действали не повече от десет дни“, обясни решението на регулатора председателят му Иван Иванов в онлайн пресконференция.

Прогнозите на "Булгаргаз" за цената през юли е още едно намаление – със 7 процента, но предстои да се види какво ще покажат борсите за газ в Европа до края на юни.

Предстои да се види и какво ще е решението на регулатора за спада на цените на топлинната е електрическата енергия, произвеждана от топлофикациите, със задна дата - от 5 август до края на март.

Иванов обяви в понеделник, че то ще бъде взето на 10 юни.

Последвалото намаление на газовите тарифи от април с близо 43 на сто вече бе отразено в цените на топлофикациите и те намаляха средно с 22 на сто, а през май - с нови 3 процента. Предстои още едно решение за техните тарифи - от юли 2020 г., които вече ще действат за цяла година и промени ще има само при екстремни скокове или спадове на цената на природния газ.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?