С надписани клинични пътеки болниците точат 400 млн. лв. годишно

С надписани клинични пътеки болниците точат 400 млн. лв. годишно

От даваните близо 1 млрд. лева годишно за болнична помощ 400 млн. лева са били изразходвани неефективно, показаха резултатите от остойностяването на клиничните пътеки, извършени от работна група към Министерството на финансите. Данните, които бяха представени на болнични директори на среща в сряда, сочат, че около 30% от лечението в болниците в момента е ненужно.

В момента за 84 пътеки здравната каса дава 102 млн. лв. повече от реалните разходи на болниците за тях. В същото време други 214 клинични пътеки са недофинансирани с 291 млн. лв. Най-надценени са пътеките в областта на инвазивната кардиология и разликата между реалната стойност и тази, която плаща сега здравната каса, е завишена с 30 на сто.

Миналата седмица стана ясно, че започват масирани проверки в инвазивната кардиология, защото отчетените клинични пътеки за една година са се увеличили с почти 50%. Надписаните пътеки са причина и за процъфтяващия бизнес и увеличаването на лабораториите, извършващи такъв тип диагностика, отделенията по инвазивна кардиология, както и на специализираните кардиологични болници.

В същото време сред най-недофинансираните са педиатричните пътеки. В сферата на неонатологията например се дават само 880 лв. при необходими средно 4754 лв.

Това неправилно разпределение на разходите създава предпоставките и за свръххоспитализации при определени заболявания.

Диспропорция има и в размера на средствата, харчени за болнична и извънболнична помощ. В страните от ЕС около 30% от всички разходи са за болнична помощ, у нас те са близо 50% от средствата на здравната каса. В същото време европейските страни изразходват над 30% за извънболнична помощ, а у нас се дават малко над 20% от средствата на НЗОК.

Все още обаче не е ясно кога тези несправедливости ще бъдат поправени. От здравното министерство казаха пред Mediapool, че това ще стане със замяната на клиничните пътеки с друг механизъм на финансиране – диагностично свързани групи. Диагностично свързаните групи бяха обявени като приоритет още при стъпването в длъжност на здравния министър Божидар Нанев, който лансираше този начин на финансиране още като председател на Българския лекарски съюз (БЛС).

От няколко месеца обаче темата за въвеждането на новия механизъм за плащане заглъхна, а прилагането му едва ли може да стане в рамките на тази бюджетна година.

След реалното остойностяване на медицинските дейности и преразпределението на средствата на здравната каса средствата вече трябва да се изразходват по-ефективно. Те обаче пак биха били недостатъчни, ако не се намалят хоспитализациите.

Според разчетите на здравното министерство ограничаването на неефективните разходи ще стигне за покриването на всички разходи при лечението на пациентите, с изключение на консумативите. Ако сметките на институциите излязат, занапред хората не биха плащали за избор на екип при хоспитализация, както им се налага да правят в момента.

Споделяне

Още по темата

Още от България