С нагласа за сериозни редакции НС прие енергийните реформи

Планира се все пак регулаторът да се произнесе за сделката с ЧЕЗ

С нагласа за сериозни редакции НС прие енергийните реформи

На първо четене парламентът прие в сряда два законопроекта, предлагащи промени в Закона за енергетиката, свързани съответно с реалното пълно освобождаване на електроенергийния пазар и с предоставянето на правомощия на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да може да се произнася по сделки с лицензирани от нея дружества. По-късно комисията по енергетика в Народното събрание одобри обединяването на корекциите, които ще минат сериозни редакции преди разглеждането на второ четене.

Предложението на Обединените патриоти, според което КЕВР ще може да се произнася по сделки при промяната на собствеността в повече от 20 на сто и бе внесено специално заради купуването на българските активи на ЧЕЗ от пазарджишката "Инерком", например ще претърпи сериозни промени. Идеята предизвика критиките на шефа на енергийния регулатор Иван Иванов и на председателя на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев от ГЕРБ, според които така схематично разписана може да доведе до субективни решения на КЕВР и злоупотреба с власт.

Въпреки това тя е приета, но ще претърпи сериозни промени, стана ясно от думите на енергийния министър Теменужка Петкова пред журналисти след приемането на текстовете на първо четене в пленарна зала.

Според нея регулаторът трябва да може да се произнася по сделки с дялове на енергийни предприятия, независимо какъв процент от капитала се прехвърля, защото дори да е един процент, "той може да дава такива права на съответния собственик, които да му позволяват да взима решения по отношение на увеличаване, намаляване на капитала, функциониране на дружеството". По думите ѝ въпросът е да се намери балансирано решение, така че регулаторът да няма свръхправомощия, които са му неприсъщи и несвойствени и енергийното министерство вече подготвяло предложение в закона да се разпишат и ясни критерии и регламент, по който КЕВР ще контролира такъв тип сделки.

Според обясненията в пленарна зала на вносителя на поправката с правомощията на регулатора Искрен Веселинов от "Обединените патриоти", тя все пак ще обхване сделката на "Инерком" с ЧЕЗ.

От съществено значение е дружествата-купувачи да бъдат стратегически инвеститори, които да могат да гарантират дългосрочното устойчиво развитие на енергийната система в страната, смятат от "Обединените патриоти". Те предлагат при нарушаване на новосъздадените разпоредби да се отнемат лиценза за пренос или разпределение.

Промените във връзка със задължителното извеждане от 1 юли 2018 г. на борсата за ток на възобновяеми енергийни източници, топлофикации, заводски централи и когенерации с инсталирана мощност над 4 МВ също предстои да бъдат прецизирани, коментира по-късно пред журналисти Делян Добрев, председател на енергийната парламентарна комисия.

Обхватът на предлаганите промени относно продажбата на ток от производителите засяга 147 електроцентрали.

От БСП се въздържаха при гласуването на първо четене, но обявиха, че ще участват активно с предложения за промени между първо и второ четене. Добрев заяви, че работна група ще обсъди как да се подобрят законовите предложения.

Приетите реформи бяха приветствани от национално представените работодателски организации, под чиито натиск и заплаха за протести бяха предприети дълго отлаганите стъпки по либерализацията на енергийния пазар.

Бизнесът приветства предвиденото преминаване на плащането на такса "Задължение към обществото" от Фонда за сигурност на електроенергийната система (ФСЕС), а не от НЕК. Държавната електрическа компания в последната година не е успяла да събере 50 млн. лева задължения по тази такса от снабдители и търговци на ток. Затова е необходимо засилване на административния капацитет на ФСЕС, който се предвижда са събира и банкови гаранции за внасянето на въпросната такса.

Новите законови текстове са решителна крачка напред в посока повишаване на конкуренцията между производители, оптимизация на технологичните разходи, повече предлагане на продукти и количества, и пазарна интеграция на производителите с преференциални цени, допълват от Асоциацията на организациите на работодателите в България.

От Националната енергийна камара обаче изразиха сериозна загриженост от "грубата намеса в сектора с натиск за прибързани промени в законодателната рамка". Според организацията, в която членуват най-големите енергийни компании у нас, смятат, че тези действия "са пряко насочени към влошаване на инвестиционната и бизнес среда и излагат на риск сигурността и надеждността на българската енергийната система".

Камарата, която представлява близо 11.5 млрд. лв. частни инвестиции и над 10 000 заети в частните дружества в енергийния сектор, възразява и срещу все по-зачестилите напоследък опити на представители на бизнес сдружения да подчинят публичния дебат на теми, целящи да внушат нетърпимост към работата на предприятията от енергийния сектор и да омаловажат значението им за националната икономика.

Споделяне

Още от Бизнес