С настъплението на Covid-19, голямо неизвестно остава къде хората се заразяват

Това затруднява властите в Европа и САЩ да въвеждат таргетирани ограничения

С настъплението на Covid-19, голямо неизвестно остава къде хората се заразяват

Западните страни се сблъскват със сериозен проблем в борбата с пандемията Covid-19: Десет месеца след избухването на кризата те все още не знаят много за местата, където хората се заразяват с вируса. Проблемът става все по-наболял с рекордния ръст новите случаи в САЩ и Европа, което засилва натиска върху властите да въвеждат таргетирани ограничения на местата на разпространение, а не всеобхватни ограничения, нанасящи вреда на икономиката, пише американското издание "Уолстрийт Джърнъл".

В Германия властите заявяват, че не знаят къде са се заразили 75% от хората с положителен тест за коронавирус. В Австрия този показател е 77%. В Испания министерството на здравеопазването заяви, че сред регистрираните през последната седмица на октомври е успяло да установи произхода само на 7% от инфекциите. Във Франция и Италия само около 20% от новите случаи на заразяване са свързани с хора, които по-рано са имали положителен тест.

Старши съветник по въпросите на общественото здравеопазване в кметство Ню Йорк казва, че 10% от случите на заразяване в града с свързани с пътуванията, 5% - със събиранията и още 5% - със социални заведения - например домове за възрастни хора. За сравнително голяма част от останалите случаи – може би около 50% или повече – не може директно да се посочи източникът на заразяване. И това предизвиква тревога.

Една от причините за липсата на информация е, че повечето системи за проследяване на контактите, създадени да изследват разпространението на заразата, не посочват достатъчно количество контакти, за да се направи карта на разпространението на вируса. Азиатските страни, които успешно използваха проследяване на контактите за контрол на заразата, проверяват 10 или повече контакти по всеки случай. Според правителствените данни в САЩ, Франция, Великобритания и Испания се наброяват по-малко от четири контакта на случай.

Фалко Лике, градски съветник по въпросите на здравето и младежта в популярния берлински район Нойкьолн отбелязва, че неговите специалисти по проследяване на контактите често се сблъскват с проблема, че хората с положителен тест "не могат да си спомнят или не искат да си спомнят" къде и с кого са били няколко дни преди проявата на симптомите. Според него забавянето при получаването на резултатите от тестовете – до около седмица – само влошава положението. Проблемът се усложнява и от начина, по който действа вирусът - предимно това, че при някои хора симптомите могат да се проявят след 10 дни. Освен това хора може да се окажат заразни и без да имат никакви симптоми. Някои градове в Германия призовават хората да си водят "дневник на контактите", който могат да предадат на проследяващите контактите, ако се окажат заразни с коронавирус.

Ключово сляпо петно са случаите на заразяване между непознати на места като ресторанти и кафенета. Приложенията за смартфони, които ви предупреждават, че ако сте в близък контакт с някой, който по-късно се оказва с положителен тест, целят да помогнат за решаването на този проблем. Тези приложения обаче не получиха достатъчно широко разпространение, за да са са от полза, посочват експертите.

Властите на някои европейски страни и щати на САЩ поискаха ресторантите и баровете да събират контактна информация за своите клиенти, но тази информация се ползва рядко. В препълнените ресторанти на Париж местните здравни органи заявяват, че не са правили нито едно проследяване, ползвайки данните на клиентите.

Без ясно разбиране за условията, при които е най-вероятно предаването на вируса, няколко европейски страни бяха принудени тази есен отново да наложат повсеместен локдаун. През последните седмици, за да предотвратят крах на здравните си системи от наплив на пациенти, редица страни като Франция, Германия, Великобритания и други отново затвориха всички ресторанти и барове, театри и киносалони, а някои дори и магазини, търгуващи със стоки, които не са от първа необходимост. Различни щати на САЩ от Ню Йорк до Юта също въведоха нови ограничения, тъй като количеството нови случаи на заразяване в САЩ бие рекорди, отбелязва "Уолстрийт Джърнал".

В Европа новите затваряния предизвикаха шумни спорове колко е вероятно ресторантите, например, да разпространяват инфекцията. Берлинският съд миналата седмица отхвърли иска на собственици на ресторанти да се отмени затварянето им през ноември. Административният съд в Берлин заяви, че тъй като в 75% от случаите произхода на инфекцията е неизвестен, аргументите на ресторантите, че те не са движещата сила на пандемията, не е състоятелно.

Отчасти заради нарастващия икономически натиск, някои изследователи се опитват по-добре да разберат откъде идва заразяването, отделно от усилията на властите по проследяване на контактите. Изследователи от Станфордския университет и Северозападния университет на САЩ са използвали данните на мобилните телефони на 98 млн. американци, за да направят модел на разпространение на вируса при първата вълна на Covid-19 през пролетта. Изследването, публикувано в списание "Нейчър" миналата седмица, показва, че най-голям риск за разпространение на инфекцията носят ресторантите, тренировъчните зали, хотелите, кафенетата и религиозните организации.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?